Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Spenat skickar mejl

Fält Med Spenat

Forskare har lyckats omvandla spenatgrödor till sensorer som kan upptäcka explosiva ämnen och andra kemiska förändringar i grundvattnet. Sker det en onaturlig förändring signalerar spenaten och skickar ett mejl.

– Det här är ett helt nytt tillvägagångssätt som visar hur vi börjar förstå kommunikationen mellan plantor och människor, säger Michael Strano, professor och kemiingenjör vid MIT i Boston, USA.

Upptäcka landminor 

Spenatplantorna utrustades med så kallade nanorör, molekyltjocka rullar som skapats av det kolbaserade ämnet grafen. När nitroaromater, ett ämne som till exempel finns i landminor, sugs upp i spenaten via grundvattnet, känner plantorna av det och skickar via nanorören en signal till en infraröd kamera i närhetn, som i sin tur skickar ett mejl till MIT-forskarna.

Experimentet ingår i det växande forskningsområdet växtnanobionik, en sorts tvärvetenskap där växter används för att ta fram nya sorters ingenjörslösningar.

Ett av många exempel

I just det här fallet var det explosiva ämnen som plantan signalerade om, men enligt forskarna är det bara ett av många exempel.

– Växter är väldigt bra kemianalytiker och har ett stort nät med rötter som konstant suger upp grundvatten ända upp till löven. De känner till exempel av när det ska bli en torka långt innan vi gör det och kan känna av små kemiska förändringar i vattnet och i jorden. Om vi kan nå in i dessa kanaler finns en mängd information att samla in, säger Michael Strano.  

Källa: Euronews

3 februari 2021 Uppdaterad 16 februari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.