Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Bronsåldern i 3D

Svärd Brons

Nu kan du bli ägare till en bronsålderskniv och en exakt kopia av originalet som har hittats i Lugnarohögen i Laholm. Kniven är 3D-printad och är utvecklad i ett samarbetsprojekt mellan Fablab vid Högskolan i Halmstad och Laholms kommun.

Att vi kan återskapa något som har funnits sedan bronsåldern känns skönt på ett sätt, för då kan folk hantera dem utan att förstöra dem. Man kan känna och få en större förståelse för dåtiden, säger Joakim Wahlberg, labbtekniker på Fablab.

På Lugnarohögen i Laholms kommun har besökare frågat efter souvenirer att ta med sig hem. Därför inledde kommunen ett samarbete med högskolan i Halmstad angående deras nya 3D-skrivare.

Dolk Laholm

Originaldolken som Fablab nu gör kopior av.

Fablab, ett av högskolans laboratorier, har fått i uppdrag att skriva ut identiska kopior av en dolk som hittats av arkeologer vid Lugnarohögen.

När graven öppnar igen efter pandemin är tanken att besökare ska kunna köpa med sig en 3D-utskriven bronsåldersdolk, vilket förhoppningsvis ska öka intresset hos museipubliken.

Källa: SVT

19 januari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället. 

Ny look i Outlook

4 mars 2021

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Nya språk för Webex

3 mars 2021

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.