Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Svensk sand i 3D

Filament För 3D Printer

Idag används sand från Tyskland i 3D-skrivare, trots att svensk sand skulle innebära en bättre kvalitet till en lägre kostnad och ökad hållbarhet. Det konstaterar ett forskningsprojekt vid Rise.

– Den svenska sanden är av mycket bättre kvalitet. Produktkvaliteten blir bättre, formar och kärnor blir starkare och får bättre måttstabilitet. Dessutom kan vi dra ner bindemedelshalten. Närheten till leverantören är en annan viktig faktor för oss, säger Robert Andersson, processteknisk chef vid Volvo GTO i Skövde.

Lägre kostnader, bättre kvalitet

De 3D-skrivare som använder sand som råmaterial i svensk industri är från Tyskland, och vid beställningen av skrivarna har bolagen också varit tvungna att använda tysk sand. När nu garantitiden för 3D-skrivarna löper ut, öppnar det för ett byte av sanden. Därför sjösatte Rise projektet Sandbox för att se huruvida svensk sand kan vara ett alternativ.

Nu visar det sig att svensk sand innebär lägre kostnader, mindre miljöpåverkan och högre kvalitet på produkterna.

– När man värmer den svenska sanden så blir den lite mjukare och det blir färre sprickor i kärnorna. Sprickorna kan göra att metallen tränger in i kärnan och då uppstår defekter som måste rensas bort vilket är svårt eftersom de uppstår inuti gjutgodset. De här defekterna uppstår inte alls i samma utsträckning i vår svenska sand som i den tyska kvartssanden, berättar Ulf Gotthardsson som är forskare och projektledare vid Rise.

Volvo har bestämt sig

Sandprintrar används inom till exempel bygg- och gjuteriindustrin, där sand packas i lager och formas, precis som materialet i andra typer av 3D-printrar. Produkten som skrivs ut kan vara alltifrån stora delar av byggnader till mindre reservdelar som kugghjul och kan i vissa sammanhang till och med ersätta metall.

Volvo GTO har nu bytt ut sin sand och använder istället svensk sand.

Källa: Rise

13 januari 2021 Uppdaterad 14 januari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Fördel digital vård

22 april 2021

Nio av tio föredrar att träffa sjukvården på distans istället för fysiskt. Nu spår experter en ordentlig omstrukturering av vårdbranschen.  

Svenskt datacenter för Cisco

22 april 2021

Cisco slår upp dörrarna till ett nytt datacenter på en hemlig plats strax söder om Stockholm. Enligt bolaget kommer det att innebära säkrare och bättre prestanda för kunderna.  

Huawei utanför topp 5

21 april 2021

Mobilförsäljningen landade på 340 miljoner enheter under årets första kvartal, vilket är en 24-procentig ökning gentemot Q1 2020. Huawei är borta från topp fem, men en stor del av ökningen kommer ändå från Kina och tre kraftigt växande leverantörer.

Först med blockkedje-öl

21 april 2021

Snart lanseras Helt Spårat, som är Sveriges första blockkedje-öl. Syftet är att kunna dokumentera och följa ölets alla processer, från att maltkornet sås till att ölet tappas upp på flaska.

Stressade videoögon

20 april 2021

Vi spenderar alltmer tid vid våra skärmar och inte minst nu under pandemin, vilket också märks för våra ögon. Ett sätt att undvika försämrad ögon- och synhälsa kan vara att ta en del möten på telefon istället för video.

Pandemieffekt för blockkedja

20 april 2021

De globala investeringarna i blockkedjeteknik kommer att landa på 6,6 miljarder dollar i år, vilket är en ökning på över 50 procent jämfört med 2020. Den ökade efterfrågan är bland annat en effekt av pandemin och kravet på säkra leveranskedjor.