Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Kvantdator fixar flygrutt

Adobestock 403075838

Att låta en kvantdator lägga flygrutter skulle spara enorma mängder tid. Nu är forskare vid Chalmers tekniska högskola en lösning på spåren.

– Vi vill vara säkra på att kvantdatorn vi utvecklar tidigt kan användas för att lösa relevanta problem. Därför arbetar vi tätt ihop med företag i industrin, säger Giulia Ferrini, teoretisk fysiker och en av ledarna för Chalmers kvantdatorprojekt.

En kvantdator är oerhört lämpad att lösa en viss typ av uppgifter, som att hjälpa oss förstå egenskaperna hos världens minsta beståndsdelar. Men det har varit svårare att hitta ett mer praktiskt användningsområde för dem, i synnerhet än så länge när kraften i kvantdatorerna är så förhållandevis låg mot vad den kommer kunna vara i framtiden.

Funkar för flygrutter

Nu har forskare från Chalmers tillsammans med flyglogistikföretaget Jeppesen visat hur en liten kvantdator med bara två så kallade kvantbitar, det vill säga kvantdatorns väldigt effektiva svar på bitarna i en vanlig dator, på ett effektivt sätt kan planera rutten för flygplan.

I detta fall handlade det visserligen bara om två flygplan, men det kanske största framsteget är att forskarna visat att den algoritm som hittills har antagits varit den mest stabila för mindre kvandatorer, Quantum Approximate Optimization Algorithm, QAOA, fungerar i praktiken.

– Vi har visat att vi har förmågan att lösa verkliga problem på vår kvantprocessor. Vi har än så länge få kvantbitar, men de fungerar bra. Vår plan har varit att först få allt att fungera väldigt bra i liten skala, innan vi skalar upp, säger Jonas Bylander, som också deltar i Chalmers kvantdatorbygge.

20 kvantbitar 2021

Forskarna visade också i teorin att en kvantdator med 25 kvantbitar skulle kunna lägga ut rutten för 278 flygplan.

– Resultaten blev fortsatt bra när vi skalade upp. Det indikerar att QAOA-algoritmen har potential att lösa den här typen av problem även i större skala, säger Giulia Ferrini.

Även om det skulle krävas betydligt större kvantdatorer för att slå datorerna som ruttoptimerar idag, är forskarna hoppfulla och planen är att under 2021 komma upp i minst 20 kvantbitar utan att göra avkall på prestandan.

Källa: Chalmers tekniska högskola

21 januari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället. 

Ny look i Outlook

4 mars 2021

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Nya språk för Webex

3 mars 2021

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.