Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Hotet mot kvantdatorn

Kvantdatorer är oerhört känsliga för yttre påverkan. Nu har forskare i USA upptäckt hur rymdens strålning påverkar kvantdatorn och samtidigt kan de vara en lösning på spåren. 

Text Tim Leffler Foto Adobestock 2 september 2020 digit

Massa Färglada Ljusstrålar

En kvantdator kan utföra beräkningar, som hade tagit en vanlig dator tusentals år, på bara några minuter.

Nu har en studie publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature där forskare har visat hur kosmisk strålning med bland annat oparade elektroner, röntgen- och gammastrålning, delvis bidrar till att förkorta kvantdatorns kvantbitars livslängd. Detta har varit ett huvudbry för forskare i decennier, och fått namnet kvasipartikelförgiftning.

En utmaning med kvantdatorn är att hålla de kvantbitarna som bär på information, i ett läge som gör att de inte kollapsar. I dag är deras livslängd bara en tusendel av en sekund, eftersom de störs av yttre påverkan.

Kvantbitar

En kvantbit kan i enlighet med kvantmekanikens lagar inneha två värden samtidigt, 1 eller 0, till skillnad från en vanlig bit som är antingen eller. Det betyder i praktiken att kvantdatorer kommer att kunna utföra en helt ny typ av avancerade beräkningar.

I artikeln föreslår forskarna att stänga in kvantprocessorer i lager av bly, en lösning som ofta används i liknande sammanhang inom partikel- och kärnfysik.

– De senaste åren har sett en exponentiell utveckling av kvantdatorn. Allt vi har gjort är att hitta ett område till som måste förbättrats, samt föreslagit lösningar till det, säger Ben Loer, fysiker vid Pacific Northwest National Laboratory i USA.

Källa: Vice

Senaste nytt

3D-printad tunga

27 oktober 2020

En 3D-printad tunga som kan fungera som försökskanin i utvecklingen av både mat och munhygien. Det är vad forskarna bakom tungan hoppas på.

AI för bra kläder

27 oktober 2020

AI och big data kan innebära en klädindustri med mer kundanpassade produkter och en hållbarare produktion och konsumtion. Det slås fast i en avhandling från Högskolan i Borås.

AI spårar alzheimer

26 oktober 2020

AI kan upptäcka alzheimer genom att analysera röstsvar kring vad som händer på en teckning. Modellen kan, sju år tidigare än en vanlig läkare och med 70 procents noggrannhet, förutse ifall en person kommer få sjukdomen.

Dejta via Facebook

26 oktober 2020

Nu kommer Facebooks dejtingtjänst till Europa, däribland Sverige. Enligt Facebook har redan 1,5 miljarder matchningar skapats i de 20 länder som har tillgång till tjänsten. 

2025 gör maskiner jobbet

23 oktober 2020

År 2025 kommer maskiner att utgöra mer än hälften av världens arbetskraft. Det spår World Economic Forum.

Sensorer mäter luft

22 oktober 2020

Nu mäts Stockholms luftkvalitet med en sensor sittandes på en buss i stadstrafiken. I projektet deltar bland annat Stockholms stad, KTH och MIT.