Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

ett samarbete med microsoft

Så säkrar Söderhamn

När coronapandemin nådde Söderhamn valde många av de kommunanställda att arbeta på distans, vilket ställde nya krav på säker uppkoppling. En pilot av Windows Virtual Desktop innebar en betydligt enklare hantering för it.

Vi hade inte gjort en fullständig utvärdering av plattformen när pandemin slog till. Men vi kunde snabbt ställa om den till produktion och skala upp för att möta kommunens behov när antalet hemarbetare sköt i höjden under våren, säger Johannes Tyve, projektledare och it-tekniker på Söderhamn Nära.

Söderhamn Nära är ett kommunägt bolag som efter en sammanslagning nu omfattar all kommunal infrastruktur såsom vatten, avlopp, fjärrvärme, renhållning, kabel-tv och bredband. It-driftsavdelningen där Johannes Tyve arbetar är dock något av en udda fågel då man bara arbetar med intern it-drift för kommunanställda, inte privatkunder och företag.

Behov av uppgradering

Hösten 2019 såg Johannes Tyve och hans kollegor ett behov av att uppgradera sig från den lokala Citrix-plattformen som nyttjades för hemarbete. I samma veva lanserades Windows Virtual Desktop, WVD, som man drog igång en PoC, Proof-of-Concept. 

Några månader senare kom covid-19 till Sverige, vilket innebar en ökad efterfrågan på virtualiserade skrivbord eftersom att en mycket större andel av de kommunanställda började arbeta hemifrån. Att möta detta växande behov hade förmodligen varit svårare innan Windows Virtual Desktop kom in i bilden, menar Johannes Tyve.

Flexibiliteten, som att bland annat snabbt kunna få upp kapaciteten, är en av de stora fördelarna med WVD. Den nya situationen hade varit svårhanterlig med endast den lokala Citrix-lösningen.

Lär sig mer om plattformen

Men implementeringen har inte gått helt smärtfritt. Det har bland annat funnits vissa fördröjningar mellan de interna systemen och Microsofts datahallar.

Det har funnits problem med att få en del programvaror att snurra bra i miljön. Vi har också sett en del prestandaproblem och fördröjningar mellan våra interna system och Microsofts datahallar i Nederländerna. Det tror vi kommer lösas av sig själv om deras datahallar i Sandviken och Gävle öppnar.

Vi har också lärt oss allt mer om vilken kapacitet som krävs och hur många maskiner vi behöver sätta upp. Genom rutiner, som att stänga av maskinerna under natten, sparar vi nu mycket pengar och de rutinerna har våra it-tekniker förfinat längs vägen.

Kommer Windows Virtual Desktop att vara användbart även efter pandemin?

Ja, vi uppskattar de flexibla kostnaderna och skalbarheten i plattformen. Samtidigt tror vi att de anställda på kommunen kommer att arbeta mer hemifrån även när vi återgår till ett mer normalt läge. Vi märker också att Microsoft satsar på plattformen eftersom den utvecklas hela tiden, så vi tror att vi lär ha stor nytta av den framöver, avslutar Johannes Tyve. 

19 februari 2021 Uppdaterad 25 mars 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Skog Träd Dell
Ett samarbete med Dell

AI-datorn av skogsplast

16 apr 2021 digit

I produktionen av Dells nya Latitude 5000-serie används för första gången bioplast från träd. Datorerna har även en inbyggd AI som optimerar sig efter ditt arbete vilket skapar snabbare funktioner samt bättre bandbredd och batteri. 

Ung Cool Generation Z Tjej Håller I Kameran Och Tittar In I Den

Pandemins förlorare

29 mar 2021 digit

Personer i 20-årsåldern, så kallade generation Z, har svårt att hantera den nya jobbsituationen som pandemin innebär. Även om de uppskattar friheten med distansjobb, missar de möjligheten att bygga nätverk och att utvecklas i samma takt som om de vore fysiskt på jobbet. Det visar en ny undersökning från Microsoft.

Lenovo Biometri Thinkshield
video
Ett samarbete med Lenovo

Säker hemma med Lenovo

19 mar 2021 säkerhet

Med säkerhetsportföljen Thinkshield vill Lenovo säkra hemmakontoret inom både hård- och mjukvara. Det innefattar alltifrån fingeravtrycksläsare och kryptering av hårddiskar till molnverktyg och maskininlärning.

Lila Rum Med Fåtölj, Skrivbord Och Dator (1)
video
ett samarbete med dell

Enklare hemmajobb med Dell

12 mar 2021 digit

Med en ny, unik videokonferensskärm och mikrofon skapar Dell en bra arbetsplats i hemmet. I takt med att pandemin lägger sig kommer arbetsgivare att behöva förbereda sig inför utmaningen att hantera det nya hybridkontoret. Det menar Mats Jentzen, Dell.

Dator På Skrivbord Med Massa Postitlappar

Ny look i Outlook

4 mar 2021 digit

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Ett Sminkat Öga
video
Ett samarbete med Lenovo

Lenovos nya skärm

5 feb 2021 digit

Pandemin ställer nya krav på en mobil arbetsplats. Lenovo har utvecklat både datorer och skärmar som fungerar lika bra på hemmakontoret som på din arbetsplats. Dessutom har allt utrustats med den senaste tekniken, bland annat lanseras en skärm som är extra snäll mot ögonen.

Kretskort Leab 960640
video
Ett samarbete med Microsoft

Leab kretsar kring Azure

4 dec 2020 digit

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.

Publik Stolar
video
Ett samarbete med Microsoft

Azure för publik sektor

1 dec 2020 digit

Microsoft lanserar Molndesign för Offentlig Sektor, en lösning som ska förenkla användandet av molntjänster i Microsoft Azure för kommuner, regioner och myndigheter.

Vitt Snus
video
ett samarbete med microsoft

Fint snus med Azure

20 nov 2020 digit

Med 500 000 kunder i 30 länder har snusåterförsäljaren Haypp växt fort. För att snabbare och smidigare kunna skala upp sin verksamhet har bolaget nu valt att lägga sin e-handelsplattform i Microsoft Azure.