Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

ett samarbete med microsoft

En smartare it-nyhetssajt

Så säkrar Söderhamn

Jobb Hemifran

När coronapandemin nådde Söderhamn valde många av de kommunanställda att arbeta på distans, vilket ställde nya krav på säker uppkoppling. En pilot av Windows Virtual Desktop innebar en betydligt enklare hantering för it.

Vi hade inte gjort en fullständig utvärdering av plattformen när pandemin slog till. Men vi kunde snabbt ställa om den till produktion och skala upp för att möta kommunens behov när antalet hemarbetare sköt i höjden under våren, säger Johannes Tyve, projektledare och it-tekniker på Söderhamn Nära.

Söderhamn Nära är ett kommunägt bolag som efter en sammanslagning nu omfattar all kommunal infrastruktur såsom vatten, avlopp, fjärrvärme, renhållning, kabel-tv och bredband. It-driftsavdelningen där Johannes Tyve arbetar är dock något av en udda fågel då man bara arbetar med intern it-drift för kommunanställda, inte privatkunder och företag.

Behov av uppgradering

Hösten 2019 såg Johannes Tyve och hans kollegor ett behov av att uppgradera sig från den lokala Citrix-plattformen som nyttjades för hemarbete. I samma veva lanserades Windows Virtual Desktop, WVD, som man drog igång en PoC, Proof-of-Concept. 

Några månader senare kom covid-19 till Sverige, vilket innebar en ökad efterfrågan på virtualiserade skrivbord eftersom att en mycket större andel av de kommunanställda började arbeta hemifrån. Att möta detta växande behov hade förmodligen varit svårare innan Windows Virtual Desktop kom in i bilden, menar Johannes Tyve.

Flexibiliteten, som att bland annat snabbt kunna få upp kapaciteten, är en av de stora fördelarna med WVD. Den nya situationen hade varit svårhanterlig med endast den lokala Citrix-lösningen.

Lär sig mer om plattformen

Men implementeringen har inte gått helt smärtfritt. Det har bland annat funnits vissa fördröjningar mellan de interna systemen och Microsofts datahallar.

Det har funnits problem med att få en del programvaror att snurra bra i miljön. Vi har också sett en del prestandaproblem och fördröjningar mellan våra interna system och Microsofts datahallar i Nederländerna. Det tror vi kommer lösas av sig själv om deras datahallar i Sandviken och Gävle öppnar.

Vi har också lärt oss allt mer om vilken kapacitet som krävs och hur många maskiner vi behöver sätta upp. Genom rutiner, som att stänga av maskinerna under natten, sparar vi nu mycket pengar och de rutinerna har våra it-tekniker förfinat längs vägen.

Kommer Windows Virtual Desktop att vara användbart även efter pandemin?

Ja, vi uppskattar de flexibla kostnaderna och skalbarheten i plattformen. Samtidigt tror vi att de anställda på kommunen kommer att arbeta mer hemifrån även när vi återgår till ett mer normalt läge. Vi märker också att Microsoft satsar på plattformen eftersom den utvecklas hela tiden, så vi tror att vi lär ha stor nytta av den framöver, avslutar Johannes Tyve. 

19 februari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Dator På Skrivbord Med Massa Postitlappar

Ny look i Outlook

4 mar 2021 digit

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Ett Sminkat Öga
video
Ett samarbete med Lenovo

Lenovos nya skärm

5 feb 2021 digit

Pandemin ställer nya krav på en mobil arbetsplats. Lenovo har utvecklat både datorer och skärmar som fungerar lika bra på hemmakontoret som på din arbetsplats. Dessutom har allt utrustats med den senaste tekniken, bland annat lanseras en skärm som är extra snäll mot ögonen.

Kretskort Leab 960640
video
Ett samarbete med Microsoft

Leab kretsar kring Azure

4 dec 2020 digit

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.

Publik Stolar
video
Ett samarbete med Microsoft

Azure för publik sektor

1 dec 2020 digit

Microsoft lanserar Molndesign för Offentlig Sektor, en lösning som ska förenkla användandet av molntjänster i Microsoft Azure för kommuner, regioner och myndigheter.

Vitt Snus
video
ett samarbete med microsoft

Fint snus med Azure

20 nov 2020 digit

Med 500 000 kunder i 30 länder har snusåterförsäljaren Haypp växt fort. För att snabbare och smidigare kunna skala upp sin verksamhet har bolaget nu valt att lägga sin e-handelsplattform i Microsoft Azure.

Personer Sitter Med Ben I Kors Mot Vägg
video
Ett samarbete med Microsoft

Revision med Azure

6 nov 2020 digit

Nya samarbeten, rätt person på rätt plats och en framtidssäkrad plattform för både distansarbete och framtida tjänster. Så har Microsoft Azure hjälp revisionsbyrån Value & Friends.

Massa Människor Sedda Ovanifrån
video
Ett samarbete med Microsoft

Säker hantering i Härryda

2 nov 2020 säkerhet

Engagerade medarbetare var en nyckelfaktor när Härryda kommun införde Microsoft Identity Manager, mitt i coronapandemin. Resultatet är säkrare, smartare och effektivare identitetshantering.

gem och häftstift i glada färger.jpg
video
ett samarbete mellan Microsoft och Voister

AJ:s agila arbete

27 apr 2020 digit

Med Power BI får AJ Produkter bättre koll på lönsamhet, nyckeltal och affärer. Det menar Johan Petersson, CIO på AJ Produkter.

microsoft-surface-hållbarhet.jpg
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Surface ökar hållbarheten

3 apr 2020 digit

Microsoft har som mål att vara koldioxidnegativa 2030. Det påverkar hela bolagets arbete, inte minst på hårdvarusidan där allt fler produkter har en inbyggd smarthet, håller länge och kan återuppstå på flera sätt.