Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete med Microsoft

Leab kretsar kring Azure

Leab tillverkar bland annat kretskort.

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.

Jag ser det som en invaggad falsk säkerhet att ha sina servrar lokalt nere i källaren. Det känns tryggt men behöver inte nödvändigtvis vara det, och därför ville vi gå till molnet, säger Ivan Vincent, vd på Leab.

Leab, Lövånger Elektronik AB, är en av Sveriges äldsta kontraktstillverkare av elektronik. Den första fabriken etablerades 1972 i Lövånger i Västerbotten, nu har man tre dotterbolag i Sverige och ett i Estland. Sedan starten har företaget driftat sin it lokalt, men den tiden är numera förbi.

För oss är it-drift långt ifrån kärnverksamheten. Vi vill bara att det ska fungera, och då är molnet ett bra alternativ. Samtidigt får vi en ökad flexibilitet då vi planerar att växa framöver.

Skiftet till Azure är inte helt klart i Lövånger än. När det är färdigt står fabriken i Göteborg på tur, och nästa år ska även fabriken i Estland bli molnbaserad. En tanke med förändringen är att kommunikationen mellan de olika städerna och länderna ska förenklas.

Vi har mycket data, ibland känslig sådan, som flyttas mellan de olika bolagen, men av GDPR-skäl undviker vi att mejla den. Ett exempel är alla löner som skapas och skickas från fabriken i Lövånger. I en molnbaserad miljö blir det enklare att förflytta och dela sådan data utan att behöva mejla.

Vilka utmaningar har ni stött på under flytten?

Förändringar kan lätt bli lite stökiga, och här är it-drift inget undantag. Det är lätt att jobba som man alltid gjort, men med molnet behöver man tänka lite nytt. Det gäller att få alla program att lira som innan, men det är sådant vi löser på vägen. Man får se det som en resa.

En viktig del i skiftet har varit att ta hjälp och inte försöka lösa allt själv, menar Ivan Vincent.

Det är kritiskt att hitta en leverantör som går att lita på, som hjälper dig att komma igång och som utbildar din personal. Det är svårt att förutse alla hinder på vägen.

Ett exempel är att vår leverantör upptäckte att ett par maskiner behöver en fysisk nyckel lokalt, och därmed inte kan vara molnbaserade. Utan en duktig partner kan det vara lätt att missa den typen av potentiella problem.

4 december 2020 Uppdaterad 18 februari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Smart City
Ett samarbete med HPE

Edge till moln med HPE

22 apr 2021 digit

HPE Ezmeral kör, hanterar och säkrar appar och data från edge till molnet. I en hybrid, decentraliserad värld kan du fokusera på AI och innovation och HPE, med datafabriker och containrar, gör grovjobbet i bakgrunden. 

Träd Sedda I Marken Ur En 360Vy

Träddata bättre i molnet

21 apr 2021 digit

Haglöf Sweden utvecklar mätverktyg för vård och avverkning av skog och har kunder över hela världen. I appen Haglöf Link kan kunder ladda upp och ta del av analyser och övervakning av sin skog och framöver finns planer hur AI kan förbättra verktyget.  

Skog Träd Dell
Ett samarbete med Dell

AI-datorn av skogsplast

16 apr 2021 digit

I produktionen av Dells nya Latitude 5000-serie används för första gången bioplast från träd. Datorerna har även en inbyggd AI som optimerar sig efter ditt arbete vilket skapar snabbare funktioner samt bättre bandbredd och batteri. 

Sjukhuspersonal Springer I En Korridor Med Ryggen Mot Kameran

Microsoft AI-satsar

13 apr 2021 digit

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Aruba Säkert Nätverk
video
Ett samarbete med HPE

Säkra näten med Aruba

26 mar 2021 digit

Aruba ESP ger ökad kontroll över alla uppkopplade enheter och användare. På så sätt kan transformationen med distansarbete, IoT och affärsnära analys förenklas för både företag och offentlig sektor. 

Lila Rum Med Fåtölj, Skrivbord Och Dator (1)
video
ett samarbete med dell

Enklare hemmajobb med Dell

12 mar 2021 digit

Med en ny, unik videokonferensskärm och mikrofon skapar Dell en bra arbetsplats i hemmet. I takt med att pandemin lägger sig kommer arbetsgivare att behöva förbereda sig inför utmaningen att hantera det nya hybridkontoret. Det menar Mats Jentzen, Dell.

Adobestock 199083282
video
Ett samarbete med Netapp

Netapp säkrar molndatan

5 mar 2021 digit

Cloud Volumes Ontap gör molnresan enklare och säkrare. Med Netapps lösning går det att köra samma dataplattform som du gör lokalt, du kan skanna av din molndata efter GDPR-klassad information och genom bland annat komprimering kan kostnaderna för lagring i molnet minska. 

Dator På Skrivbord Med Massa Postitlappar

Ny look i Outlook

4 mar 2021 digit

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Ms Ignite 21

Molnfokus under Ignite

3 mar 2021 digit

Molnet förändrar världen på fem fundamentala sätt och stärker datahantering, AI och samarbeten världen över. Det menar Microsofts CEO Satya Nadella, som under sin keynote dessutom presenterade årets stora nyhet Microsofts Mesh, en helt ny plattform för MR, mixed reality.