Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Leab kretsar kring Azure

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 4 december 2020 digit

Leab tillverkar bland annat kretskort.

Jag ser det som en invaggad falsk säkerhet att ha sina servrar lokalt nere i källaren. Det känns tryggt men behöver inte nödvändigtvis vara det, och därför ville vi gå till molnet, säger Ivan Vincent, vd på Leab.

Leab, Lövånger Elektronik AB, är en av Sveriges äldsta kontraktstillverkare av elektronik. Den första fabriken etablerades 1972 i Lövånger i Västerbotten, nu har man tre dotterbolag i Sverige och ett i Estland. Sedan starten har företaget driftat sin it lokalt, men den tiden är numera förbi.

För oss är it-drift långt ifrån kärnverksamheten. Vi vill bara att det ska fungera, och då är molnet ett bra alternativ. Samtidigt får vi en ökad flexibilitet då vi planerar att växa framöver.

Skiftet till Azure är inte helt klart i Lövånger än. När det är färdigt står fabriken i Göteborg på tur, och nästa år ska även fabriken i Estland bli molnbaserad. En tanke med förändringen är att kommunikationen mellan de olika städerna och länderna ska förenklas.

Vi har mycket data, ibland känslig sådan, som flyttas mellan de olika bolagen, men av GDPR-skäl undviker vi att mejla den. Ett exempel är alla löner som skapas och skickas från fabriken i Lövånger. I en molnbaserad miljö blir det enklare att förflytta och dela sådan data utan att behöva mejla.

Vilka utmaningar har ni stött på under flytten?

Förändringar kan lätt bli lite stökiga, och här är it-drift inget undantag. Det är lätt att jobba som man alltid gjort, men med molnet behöver man tänka lite nytt. Det gäller att få alla program att lira som innan, men det är sådant vi löser på vägen. Man får se det som en resa.

En viktig del i skiftet har varit att ta hjälp och inte försöka lösa allt själv, menar Ivan Vincent.

Det är kritiskt att hitta en leverantör som går att lita på, som hjälper dig att komma igång och som utbildar din personal. Det är svårt att förutse alla hinder på vägen.

Ett exempel är att vår leverantör upptäckte att ett par maskiner behöver en fysisk nyckel lokalt, och därmed inte kan vara molnbaserade. Utan en duktig partner kan det vara lätt att missa den typen av potentiella problem.

Rekommenderad läsning

Anders Ygeman

Oklart molnbesked

19 jan 2021 digit

It-driftsutredningen vill se en ändring i Offentlighets- och sekretesslagen för att underlätta outsourcing och användande av molntjänster. Men ansvaret ska fortsatt ligga på myndigheterna själva. Det står klart efter att ett delbetänkande nu lämnats in till digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Fyra Personer På Skärm I Möte
video
ett samarbete med vmware

Molnkoll på vForum

15 jan 2021 digit

Molnbyten, utveckling och säkerhet i hela it-kedjan är två av ämnena på VMwares digitala event Vforum i februari. Nytt för i år är att Vforum kommer att arrangeras vid tre tillfällen. 

Teams Breakouts

Breakouts i Teams

14 dec 2020 digit

Teams släpper nu funktionen Breakout rooms helt öppet, vilket låter mötesorganisatörer dela upp möten i mindre grupper och på så sätt underlätta diskussioner och brainstorming-sessioner.

Publik Stolar
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Azure för publik sektor

1 dec 2020 digit

Microsoft lanserar Molndesign för Offentlig Sektor, en lösning som ska förenkla användandet av molntjänster i Microsoft Azure för kommuner, regioner och myndigheter.

Gron Moln960640

Hållbar i molnet

27 nov 2020 digit

Att byta från traditionell it-infrastruktur till molnet kan minska världens totala it-utsläpp med 5,9 procent. Det motsvarar runt 60 miljoner ton koldioxid per år, eller utsläppen från 22 miljoner bilar. Det visar en ny rapport.

Apple 1

Apple och framtiden

24 nov 2020 digit

Steve Wozniak, medgrundare av Apple, misstror datorer som är för stora för att kasta ut genom ett fönster och menar att dagens stängda teknik förhindrar innovationer. Det och mycket annat hann Apple-legendaren säga i sitt keynotepass under Internetdagarna. 

Vitt Snus
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Fint snus med Azure

20 nov 2020 digit

Med 500 000 kunder i 30 länder har snusåterförsäljaren Haypp växt fort. För att snabbare och smidigare kunna skala upp sin verksamhet har bolaget nu valt att lägga sin e-handelsplattform i Microsoft Azure.

Hp Datorer 960640
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Grön it med HP-tjänst

17 nov 2020 digit

Att köpa datorer som tjänst, istället för som produkt, är bra för miljön i flera olika avseenden. HP gör det nu enkelt för företag och organisationer att investera i enheter enligt en product-as-a-service-modell, där man hoppas på en utveckling likt den på mobiler och företagsskrivare. 

En Papperskasse Med Växter Som Sticker Upp
video
Ett samarbete med Dell

Allt förnybart på Dell 2030

13 nov 2020 digit

Inom tio år ska alla förpackningar på Dell bestå av förnybart eller återvunnet material och för varje såld produkt återvinns eller återanvänds en motsvarande produkt. Hållbarhetschef David Lear arbetar för att hänsyn till miljön ska genomsyra hela bolaget och hämtar inspiration från svenska bolag och organisationer.