Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete med Microsoft

Azure för publik sektor

Microsoft lanserar Molndesign för Offentlig Sektor, en lösning som ska förenkla användandet av molntjänster i Microsoft Azure för kommuner, regioner och myndigheter.

Med lösningen ska det bli lättare att följa tre av de vanligaste lagarna och regleringarna inom offentlig sektor, nämligen GDPR, Offentlighets- och sekretesslagen (OSL) och säkerhetsskyddslagen, säger Daniel Akenine, Nationell Teknikchef på Microsoft Sverige.

Molndesign för Offentlig Sektor, MSMD, är en sammanställning av verktyg, blueprints, policys, rapporter och utbildningar som vänder sig till Sveriges offentliga sektor. Med designen ska aktörerna kunna nå en hög it-säkerhetsnivå i molnet utan att behöva gå bet på funktionalitet.

För att upprätthålla GDPR finns Azure Blueprint för svensk offentlig sektor. Det är en paketering av policys som är baserat på MSB:s metodstöd för systematiskt informationssäkerhetsarbete ISO 27001. Det finns också ett paket för regelefterlevnad.

Microsoft Compliance-paketet hjälper till med att mäta och visa upp hur man förhåller sig till olika regleringar inom dataskyddsförordningen.

On prem och kryptering

För att bli kompatibel med OSL ingår Azure Customer Lockbox och en krypteringslösning.

Lockbox inför ett extra steg vid supportärenden. Känner du att din verksamhet behandlar känslig information kan programmet göra att du alltid måste godkänna vilken information som ska delas ut, och det finns möjlighet att då bedöma vilken data som ska sekretessbeläggas eller ej.

Utöver det låter Double Key Encryption endast användare med krypteringsnycklar få tillgång till kunddata.

Akenine

Daniel Akenine, Nationell Teknikchef på Microsoft Sverige.

Till säkerhetsskyddslagen finns Azure Stack Hub, en on prem-lösning av Azure. Med den går det att, beroende på vad man önskar, köra helt eller delvis bortkopplat från nätet och det publika molnet.

Här kan man lagra säkerhetsklassad data eller annan känslig information, vilket bland annat är vanligt förekommande inom försvarssektorn.

Kommer vi, som en följd av den nya designen, att se ökade molninvesteringar från det offentliga Sverige under 2021?

Jag tror det. Med vår lösning får aktörerna tillgång till en best practice-lösning där de kan starta från en högre nivå. Det blir även tydligt vad molnet kan tillföra ur ett legalt perspektiv. Jag hoppas på att vi med lösningen reder ut ett antal frågor som tidigare funnits kring offentlig sektor och molnlösningar.

Microsoft Molndesign för Offentlig Sektor lanseras 1 december 2020 i samarbete med ett antal partners. Daniel Akenine menar att designen lär fortsätta att utvecklas allt eftersom och att det kan lanseras liknande lösningar för andra sektorer framöver.

Designen är anpassningsbar så om kunder ser saker som är viktiga går det att ändra i den. Och om den här Azure-designen faller väl ut lär vi även titta på liknande lösningar för andra branscher, där ett exempel kan vara finansindustrin som också har mycket regleringar, avslutar Daniel Akenine.

1 december 2020 Uppdaterad 28 januari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Smart City
Ett samarbete med HPE

Edge till moln med HPE

22 apr 2021 digit

HPE Ezmeral kör, hanterar och säkrar appar och data från edge till molnet. I en hybrid, decentraliserad värld kan du fokusera på AI och innovation och HPE, med datafabriker och containrar, gör grovjobbet i bakgrunden. 

Skog Träd Dell
Ett samarbete med Dell

AI-datorn av skogsplast

16 apr 2021 digit

I produktionen av Dells nya Latitude 5000-serie används för första gången bioplast från träd. Datorerna har även en inbyggd AI som optimerar sig efter ditt arbete vilket skapar snabbare funktioner samt bättre bandbredd och batteri. 

Sjukhuspersonal Springer I En Korridor Med Ryggen Mot Kameran

Microsoft AI-satsar

13 apr 2021 digit

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Fin Skogstomt Utanför Ett Fönster

Örnsköldsvik flyttar hem

29 mar 2021 digit

För att alla medarbetare ska ha en så bra arbetsmiljö som möjligt ombesörjer Örnsköldsviks kommun att alla har den utrusning de behöver när de jobbar från hemmet. Det gäller allt ifrån skärm och tangentbord till arbetsstol, och allt levereras hem till de anställda.

Aruba Säkert Nätverk
video
Ett samarbete med HPE

Säkra näten med Aruba

26 mar 2021 digit

Aruba ESP ger ökad kontroll över alla uppkopplade enheter och användare. På så sätt kan transformationen med distansarbete, IoT och affärsnära analys förenklas för både företag och offentlig sektor. 

En Dimmig Skog I Alsace I Frankrike

Sandvikens hållbaraste kontor

23 mar 2021 digit

Nya kontor på Sandbacka Science Park har fokus på hållbarhet och all utrusning, inklusive it och datorer, är återanvända produkter. De sex kontoren är avsedda för startups och småföretag och intresset har varit stort, långt innan inflyttning.

En Talarstol Med Två Mikrofoner

Kommunpolitik på distans

22 mar 2021 digit

Södertälje kommun har fattat beslut under fullmäktigemöten på distans, med ibland drygt 100 ledamöter. Den stora utmaningen har inte varit att få till de tekniska lösningarna, utan att utbilda alla ledamöter hur tekniken fungerar.

Lila Rum Med Fåtölj, Skrivbord Och Dator (1)
video
ett samarbete med dell

Enklare hemmajobb med Dell

12 mar 2021 digit

Med en ny, unik videokonferensskärm och mikrofon skapar Dell en bra arbetsplats i hemmet. I takt med att pandemin lägger sig kommer arbetsgivare att behöva förbereda sig inför utmaningen att hantera det nya hybridkontoret. Det menar Mats Jentzen, Dell.

Adobestock 199083282
video
Ett samarbete med Netapp

Netapp säkrar molndatan

5 mar 2021 digit

Cloud Volumes Ontap gör molnresan enklare och säkrare. Med Netapps lösning går det att köra samma dataplattform som du gör lokalt, du kan skanna av din molndata efter GDPR-klassad information och genom bland annat komprimering kan kostnaderna för lagring i molnet minska.