Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

ett samarbete med microsoft

En smartare it-nyhetssajt

Fint snus med Azure

Med 500 000 kunder i 30 länder har snusåterförsäljaren Haypp växt fort. För att snabbare och smidigare kunna skala upp sin verksamhet har bolaget nu valt att lägga sin e-handelsplattform i Microsoft Azure.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock, haypp 20 november 2020 digit

– Vår stora utmaning är att driva åtta e-handelssajter på flera plattformar. Med Azure går det smidigare att kopiera infrastruktur för flera geografiska platser och datacenter. Det handlar om mycket stora förändringar och så här långt är vi nöjda även om det krävts vissa förändringar i kod, säger Janne Kalian, CTO/CIO på Haypp Group.

Haypp Group är världens största återförsäljare av tobaksfria nikotinpåsar. Med en omsättning som i år beräknas växa med cirka 80 procent jämfört med 2019, är företaget ett resultat av förra årets sammanslagning av Snusbolaget.se och Northerner.

Tobaksfritt 

Efterfrågan på mer hälsosamma tobaksliknande produkter har ökat med coronapandemin.

– De tobaksfria nikotinpåsarna är den produkt som öppnat hela Europa som marknad, och konsumenttrenden fortsätter blåsa i den riktningen. Men Snusbolagets framgångar började med e-handel av ett komplett sortiment snus, från standardprodukter till små, obskyra märken. Vi var alternativet till den lokala butikens kylskåp med kanske tio olika sorter.

Försäljningen av nikotinprodukter till 500 000 kunder i 30 länder via åtta e-handelssajter i bland annat Sverige, Norge och Schweiz är vare sig okontroversiell eller okomplicerad.

– Vi har omfattande lagstiftning att förhålla oss till, inte minst när vi bygger sajter är det en mycket viktig aspekt där vi tar hjälp av våra jurister och andra experter.

Med Azure får vi den skalbarhet vi behöver.

Skalbarhet

Snusbolaget.se och Northerner hade med sig ett par olika e-handelsplattformar i boet, bland annat ett par Magento-plattformar, som fortfarande är i drift. Med den snabba expansionen i flera länder behöver Haypp Group en kraftfull e-handelsplattform att växa med.

– Vi har Haypp Core, som är en specialanpassad .Net-plattform, den öppna programvaran. Den har skalats hela tiden och vuxit enormt i volym. Parallellt med att vi har uppgraderat den befintliga plattformen, har vi utvecklat och lanserat en ny version, Haypp Core 2.0 som är baserad på .Net Core och Azure-infrastruktur.

Haypp Proffe

Janne Kalian, CTO/CIO på Haypp Group.

– Net Core handlar mycket om prestanda, och vi var helt nöjda med vår gamla e-handelsplattform, men ur ett tekniskt perspektiv har vi gjort resan från litet till stort bolag på mycket kort tid. Med Azure får vi den skalbarhet vi behöver för att fortsätta expandera på flera geografiska marknader med bibehållen hög användarupplevelse.

100 medarbetare 

På två år har Haypp Group vuxit från 22 till över 100 medarbetare och den utvecklingen ställer nya krav på verksamhetens it-system.

– Vi sätter bland annat upp affärssystem i USA med Microsoft Dynamics i Azure. Under det närmaste året jobbar vi vidare med att steg för steg uppgradera våra äldre e-handelssajter till den nya Azure-baserade versionen. Vi har också planer på att utveckla app-services, för att bara nämna några möjligheter, säger Janne Kalian.

Rekommenderad läsning

Jobb Hemifran
ett samarbete med microsoft

Så säkrar Söderhamn

19 feb 2021 digit

När coronapandemin nådde Söderhamn valde många av de kommunanställda att arbeta på distans, vilket ställde nya krav på säker uppkoppling. En pilot av Windows Virtual Desktop innebar en betydligt enklare hantering för it.

Färgglada Piller

Kalmar signerar digitalt

19 feb 2021 digit

Kalmar kommun har gått över till digital signering för läkemedel inom äldreomsorgen. Det innebär bland annat en större säkerhet för de 3 700 insatserna som sker varje dag inom kommunen.

Ett Sminkat Öga
video
Ett samarbete med Lenovo

Lenovos nya skärm

5 feb 2021 digit

Pandemin ställer nya krav på en mobil arbetsplats. Lenovo har utvecklat både datorer och skärmar som fungerar lika bra på hemmakontoret som på din arbetsplats. Dessutom har allt utrustats med den senaste tekniken, bland annat lanseras en skärm som är extra snäll mot ögonen.

Hp Reverb G2 På Tjej 3
video
Ett samarbete med HP

Maxa VR med HP

29 jan 2021 digit

Utbildning och samarbete i VR minskar utbildningskostnader, sparar tid och är bättre för miljön. Utöver bättre spelupplevelse, vill HP med sin nya generation VR-headset göra tekniken mer tillgänglig för fler verksamheter och användningsområden.  

Holmen 960640

Holmens molnlycka

25 jan 2021 digit

Holmen går igenom en digital resa med fokus på molnet, SD-WAN och robotar, vilket har inneburit ökad effektivitet och digital lycka hos medarbetarna. Nästa steg är att bli ännu mer databaserade. 

Teams Breakouts

Breakouts i Teams

14 dec 2020 digit

Teams släpper nu funktionen Breakout rooms helt öppet, vilket låter mötesorganisatörer dela upp möten i mindre grupper och på så sätt underlätta diskussioner och brainstorming-sessioner.

Kretskort Leab 960640
video
Ett samarbete med Microsoft

Leab kretsar kring Azure

4 dec 2020 digit

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.

Publik Stolar
video
Ett samarbete med Microsoft

Azure för publik sektor

1 dec 2020 digit

Microsoft lanserar Molndesign för Offentlig Sektor, en lösning som ska förenkla användandet av molntjänster i Microsoft Azure för kommuner, regioner och myndigheter.

Hp Datorer 960640
video
Ett samarbete med HP

Grön it med HP-tjänst

17 nov 2020 digit

Att köpa datorer som tjänst, istället för som produkt, är bra för miljön i flera olika avseenden. HP gör det nu enkelt för företag och organisationer att investera i enheter enligt en product-as-a-service-modell, där man hoppas på en utveckling likt den på mobiler och företagsskrivare.