Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så jobbar Årets AI-svensk

Markus Lingman 960640

Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer vi att få skräddarsydda behandlingar baserade på vårt unika genom. Det menar Markus Lingman, överläkare i Region Halland som 2020 utsågs till Årets AI-svensk. 

AI kan bara komma till nytta när man skapat rätt förutsättningar. Innan det går att sätta igång med AI måste ett digitalt ekosystem finnas på plats, innehållandes alla funktioner och kompetenser som behövs. Att få till det är den stora utmaningen för AI-tillämpning i Sverige och svensk vård, säger Markus Lingman, överläkare och strateg i Region Halland.

Det här ekosystemet har Region Halland lyckats bygga upp, mycket tack vare samarbeten med Harvard University under ett antal år samt med Högskolan i Halmstad.

Det behövs förstås personer som kan computer science, men det behövs även kompetens kring juridik, etik, klinik och så vidare. Sedan behövs en väldig massa data och en ledning som begriper vad AI kan innebära. Alla de delarna har vi här i regionen.

Just nu pågår det forskning inom flera olika områden i Region Halland för att se mönster i stora och komplexa datamängder, varav några av dem har blivit publicerade i internationella vetenskapliga tidskrifter.

I ett par av projekten vill vi kunna identifiera vilken patient som det kan gå dåligt för efter att de varit på akuten eller legat inlagda på sjukhus. Genom att ta fram prognosmodeller på individnivå för alla som kommer in och lämnar vill vi kunna förebygga och motarbeta problemen innan de inträffar.

Inte blåljus för alla

På samma tema kan AI se vilka patienter som kan ligga illa till, eller vilka det inte är så bråttom med, i till exempel ambulanssituationer.

Idag körs nästan alla med ont i bröstet in till sjukhus med blåljus för att vi inte är säkra på deras hälsotillstånd och hur allvarlig situationen är förstår vi först när patienten kommer fram och med hjälp av AI hoppas vi på att kunna veta mer om patienten i ett tidigare skede.

Vi tittar även på om vi kan se vilka personer som inte har förutsättningar för botande behandling längre, till exempel i ett sent cancerskede när läkemedlet inte har den effekt vi önskar. Om vi förstår när den punkten är nådd kan vi rikta om behandlingen till något som patienten har mer värde av.

I ett annat pågående projekt använder Region Halland natural language processing, en grupp AI-modeller som nyttjar fritext som är en form av ostrukturerad data och som kombineras med maskininlärning och strukturerad data och kan på så sätt hitta risker för vårdskador, innan de inträffar.

Vården är en inte helt ofarlig miljö, speciellt för de som från början redan är sjuka och sköra. Det kan handla om att patienter får trycksår, att de faller eller att de är förvirrade för att de har fått en ny medicin och de vårdskadorna vill vi undvika. För att kunna göra det behöver vi veta bättre vem som riskerar att drabbas och genom natural language processing hoppas vi komma närmare svaren.

Framtidens preskriptiva vård

Vi vill åt en precisionssjukvård där allting skräddarsys för individen.

Arbetet inom AI-området handlar nu om att kunna gå mot en mer prediktiv vård, det vill säga möjligheten att agera på en framtida risk. Steget efter det, som förmodligen ligger långt fram i tiden, kan betecknas som preskriptiv vård. Då kan AI agera själv och exempelvis skriva ut recept, utan att en läkare behöver vara inblandad.

– Men för att nå hit finns det många hinder, till exempel tillåter inte lagen det idag, men vi vill nå en precisionssjukvård där allting skräddarsys för individen. Det handlar inte om en grupp som har en viss sjukdom, utan om en person.

– Idag behandlas en person med en inflammatorisk tarmsjukdom delvis enligt vårdprogram för gruppen som har inflammatorisk tarmsjukdom. Istället skulle vi kunna titta på just den individens genetik, och många andra specifika faktorer, och på så sätt skräddarsy vården. Då kan den bli förutsägande och individplanerad på riktigt. 

Hur tror du vården ser ut om några år?

Just nu byter nästan alla delar av Sverige ut sina journalsystem. De nya systemen ger fler möjligheter för patienter att interagera med vården via olika digitala plattformar. Framöver kommer vi kunna applicera AI-modeller in i de här systemen vilket kan innebära stora förändringar i sjukvården.

En annan stor förändring är virtualiseringen av vården. När du är sjuk och 80 år kommer du inte behöva besöka sjukhuset lika mycket, utan mer vård kommer att ske där du är. Eftersom denna ålderskategori med många sjukdomar kommer att öka behöver den här förändring att ske. Vi har inte möjlighet att bygga sjukhus som ska täcka det behovet. Den här utvecklingen pågår redan och kommer ske gradvis under decennier framöver.

Det kommer även finnas mer personlig information tillgänglig för just dig. Nu kan hela ditt genom sekvenseras på någon timme och det kostar några tusenlappar, att jämföra med när det gjordes första gången för 20 år sedan och kostade flera miljarder. Utvecklingen att kunna skräddarsy behandlingar på individnivå går otroligt snabbt.

1 februari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Region Halland

Rekommenderad läsning

Skog Träd Dell
Ett samarbete med Dell

AI-datorn av skogsplast

16 apr 2021 digit

I produktionen av Dells nya Latitude 5000-serie används för första gången bioplast från träd. Datorerna har även en inbyggd AI som optimerar sig efter ditt arbete vilket skapar snabbare funktioner samt bättre bandbredd och batteri. 

Robot Människa

Robot förstår våra rörelser

13 apr 2021 digit

Forskare vid KTH har utvecklat ny teknik som innebär att robotar förstår människors kroppsrörelser. Tekniken ska öka säkerheten på arbetsplatser och innebär bland annat att robotar kan arbeta nära människor på en produktionslina.

Sjukhuspersonal Springer I En Korridor Med Ryggen Mot Kameran

Microsoft AI-satsar

13 apr 2021 digit

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Vaccin Aiprotein

AI-protein som vaccin

9 apr 2021 digit

Nu är det möjligt att framställa nya, användbara proteiner med hjälp av AI. Det kan innebära snabbare och mer kostnadseffektiv utveckling av proteinbaserade läkemedel och vaccin. 

Amy Winehouse
video

AI-musik av 27-klubben

8 apr 2021 digit

För att uppmärksamma psykisk ohälsa har organisationen Over the bridge skapat ny musik med hjälp av AI som liknar den så kallade 27-klubbens musik, det vill säga artister som valde bort livet när de var 27 år.

Olika Läkemedel Uthällda Ur Burk

Fass som app

7 apr 2021 digit

Nu lanserar Fass en app för allmänheten för att användare snabbt ska kunna få koll på sina mediciner. Det går även att scanna streckkoder från förpackningar.

Tecknad Färgglad Glödlampa Mot Turkos Bakgrund

Uppfinn dig nio gånger

30 mar 2021 digit

Glöm chefen och hylla ledaren som får alla att våga misslyckas. Det krävs för att skapa en utvecklande, trygg och innovativ miljö där varje medarbetare tar ansvar och styr över sin egen förändring. Det är några tips från entreprenören Ishtar Touailat.

Aruba Säkert Nätverk
Ett samarbete med HPE

Säkra näten med Aruba

26 mar 2021 digit

Aruba ESP ger ökad kontroll över alla uppkopplade enheter och användare. På så sätt kan transformationen med distansarbete, IoT och affärsnära analys förenklas för både företag och offentlig sektor. 

Skumhjärta Mot Ljusblå Bakgrund

ML mot långtidscovid

23 mar 2021 digit

För de som drabbas av långtidscovid kan det bli svårt att återgå till ett normalt liv. Nu vill forskare vid Karolinska Institutet och KTH:s MedTechLabs lösa sjukdomens gåta med matematiska beräkningar och maskininlärningsalgoritmer.