Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Robotar i grupparbete

Workshop960640

För att robotar ska fungera i en grupp behöver de lära sig att inte upprepa vad andra har sagt och inte heller prata oväsentligheter. Det visar en studie från Umeå universitet.

– Både människor och robotar kan ha flera olika roller i sådana sammanhang, säger Suna Bensch, universitetslektor på Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet.

Den vanligaste forskningen inom området människa-robot-interaktion handlar om hur enskilda robotar beter sig vid interaktion med människor. Men i takt med att robotar kan komma att dyka upp lite varstans i samhället framöver, så kommer vi inte bara se en robot utan flera som arbetar tillsammans med en eller flera personer.

Suna Bensch är en av forskarna på Umeå universitet som nyligen publicerat en artikel som beskriver hur robotar samarbetar med varandra, samtidigt som de verbalt förklarar vad de gör och planerar att göra. De förklaringarna ska göra det möjligt för människor att förstå vad och varför robotarna gör det de gör, vilket skapar en säkrare och mer effektiv interaktion. 

– En robot ska inte upprepa vad den redan har sagt eller vad andra robotar eller människor redan har sagt. De bör inte heller säga irrelevanta saker och därigenom störa interaktionen. Vår studie pekar på att robotar som har denna typ av konversationsförmåga uppfattas som mer naturliga av interagerande människor, säger Suna Bensch.

Wizard of Oz

Studien är en del av en större satsning av forskarna för att undersöka hur robotar ska göras förståeliga av interagerande människor. Många robotar saknar nämligen förmågan att kommunicera exempelvis sina handlingar och avsikter.

Robotar I Samarbete

Robotar i samarbete på Umeå universitet.

En viktig del i satsningen är utvecklingen av ett forskningsverktyg som enkelt ska kunna styra flera robotar. Verktyget distribueras med öppen källkod och kan dessutom användas av forskare utan teknisk bakgrund för att utföra experiment.

– Vi uppmanar forskare att kontakta oss om de vill göra experiment för att testa sina hypoteser eller AI-modeller. Det nya verktyget gör det möjligt att studera hur robotar uppfattas av människor med hjälp av den så kallade Wizard-of-Oz-metoden.

– Med den kan man simulera robotfunktioner som ännu inte finns, eller som är för instabila, som användning av naturligt språk, gester, blickar och kroppsrörelser. Verktyget ger oss en chans att studera hur grupper av robotar med avancerade kognitiva och sociala förmågor uppfattas av interagerande människor, säger Thomas Hellström, professor på Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet.

Källa: Umeå universitet

16 februari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Avinash Singh, Adobestock

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.