Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Vår nya kompis

Farmdjur Tittar Över Ett Staket

Roboten ska inte behandlas som en människa eller som en sak, utan snarare som ett djur. På så sätt kan vi förbättra ett förhållande med empati. Det menar robotetikforskare Kate Darling.

– Jag skulle vilja skifta fokus från att robotar är något som på olika sätt ska likna och ersätta oss människor, till att vi istället ska börja se på dem mer som vi ser på djur, säger Kate Darling, robotforskare vid MIT, under sin keynote på Internetdagarna 2020.

Empati för robotar

Kate Darling har alltid fascinerats av robotar och bedriver forskning kring det som kallas för robotetik, det vill säga hur robotar uppfattas, hur vi behandlar dem, vilket ansvar vi kan ålägga smarta maskiner kontra dess upphovsmakare, med mera.

Hon visste ju att det bara var en robot, men hon hade inte mage att slå sönder den.

Det är sedan tidigare känt hur vi människor har en förmåga att tillskriva medvetande och överlagt beslutsfattande till objekt som rör på sig och som liknar biologiska varelser, så kallad antropomorfism.

Ingen kunde döda roboten

Som exempel nämner hon hur hon och hennes kollegor delade upp personer i olika lag som hade i uppgift att slå sönder en robotleksak i form av en dinosaurie som gjorde ljud när den var ledsen, med mera.

– Inget av lagen klarade av det, inte ens när de ombads slå sönder ett annat lags robot. En kvinna stod i 10-20 sekunder och skrattade lite eftersom hon visste att det ju bara var en robot, men hon hade inte mage att slå sönder den. När alla kom överens om att om en robot offrades så skonades de andra, tog någon mod till sig. Det blev en liten tystnad efteråt, lite på skämt kanske, men ändå. För mig som forskare var det en väldigt spännande dag.

Robot som partner

Kate Darling menar att dessa uppenbara empatiska känslor inför en viss typ av robotar, kommer att bli viktigare och viktigare att förstå i takt med att robotar inte bara är något som står på fabriksgolvet utan rör sig längre och längre ut i den vanliga världen.

Därför bör vi börja behandla dem såsom vi tidigare i historien behandlat djur som vi har ingått partnerskap med, som hundar, duvor, hästar och katter.

– Jag läser rubriker om att robotarna tar över våra jobb. Det är naturligtvis inte robotarnas fel. Här måste vi hitta sätt att arbeta tillsammans med robotik som kan vara bra på en typ av arbetsuppgifter, medan vi människor är bättre på andra, och att vi kompletterar varandra, säger Kate Darling.

Hitta ansvaret

Ett område som belyser ansvarsfrågan på ett förtjänstfullt sätt är när skada åsamkas. Till exempel finns det fall när personer omkommit i olyckor med autonoma fordon, och exakt vilka som ska få skulden är inte alltid solklart.

Men precis som det finns lagar kring om och i så fall vems som bär ansvaret när lantbruksdjur eller andra husdjur orsakar skada hos andra människor, borde vi kunna hitta en gemensam grund att stå på när det kommer till robotar.

Det finns de som fortfarande menar att robotar borde behandlas som vilken elektronisk pryl som helst, det vill säga en livlös apparat utan varken moralisk eller juridisk status, men Kate Darling tror inte att det är rätt väg att gå.

– Den forskning och de insikter som vi hittills har samlat på oss om robotar, och framförallt robotar som liknar djur och människor, pekar i en annan riktning. För att bygga en framtid med våra robotar måste vi ta detta i beaktning, säger hon.

 

3 december 2020 Uppdaterad 17 december 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Robot Människa

Robot förstår våra rörelser

13 apr 2021 digit

Forskare vid KTH har utvecklat ny teknik som innebär att robotar förstår människors kroppsrörelser. Tekniken ska öka säkerheten på arbetsplatser och innebär bland annat att robotar kan arbeta nära människor på en produktionslina.

Filament För 3D Printer

Svensk sand i 3D

13 jan 2021 digit

Idag används sand från Tyskland i 3D-skrivare, trots att svensk sand skulle innebära en bättre kvalitet till en lägre kostnad och ökad hållbarhet. Det konstaterar ett forskningsprojekt vid Rise.

Rött Skynke Som Öppnas Med Två Händer På Varje Sida

Framtidens skatt med öppna API:er

11 jan 2021 digit

Framöver kan företagens omfattande arbete med redovisning och deklaration vara ett minne blott. Nu arbetar Skatteverket, tillsammans med banker och utvecklare, för en automatiserad deklaration.

En Genomskinlig Cell, Conceptbild

Revolution med Googles AI

11 dec 2020 digit

Alphafold är Deepminds nya AI som kan kartlägga ett proteins tredimensionella form. Enligt forskarna bakom är det ett väldigt stort genombrott för den medicinska vetenskapen.

Giraffunge

Googles djurskydd

19 nov 2020 digit

En nyutvecklad AI ska spåra tjuvskyttar i Kamerun. Genom att urskilja skottlossningar från andra ljud kan den hjälpa vakter att spåra illegal jakt. 

Coronamask Med Japans Flagga

Robot kollar avstånd

18 nov 2020 digit

Roboten Robovie håller koll på att besökare i butiker håller avstånd och bär en mask. Utvecklarna av roboten tror att den kan förhindra spridningen av covid-19 i Japan.

Hund Med Ar Glasögon

AR för hundar

9 okt 2020 digit

Hundar med AR-headset kan ta kommandon, utan att en människa är i närheten. Det är den amerikanska armén som just nu testar AR-glasögon för hundar.

Två Vissna Maskrosor Mot Rosa Bakgrund

Hör bra med 3D

28 sep 2020 digit

200 miljoner människor över 65 år lider av nedsatt hörsel. Det vill forskare tackla med en billig 3D-printad hörapparat.

En Bitcoin Som Suddas Ut Och Blir Ettor Och Nollor

Pandemi gynnar bitcoin

8 sep 2020 digit

Ekonomiska kriser triggar intresset för bitcoin och det gäller inte minst i den situation världen är i just nu med en pandemi. Det visar en ny studie från KTH.