Mindre ensam med robot

Röda Blad På Ett Träd I Förgrunden Med En Man På En Sjö Och Japanskt Berg I Bakgrunden (1)

Äldre personer med demenssjukdomar mår betydligt bättre när de umgås med en robot. Det visar ny forskning från i Storbritannien och Japan.

– Projektet vi har sjösatte har ­visat att interaktionen med Pepper förbättrade mental hälsa och välmående samtidigt som det minskade känslan av ensamhet, säger Chris PapadopouIos, lektor i folkhälsa på University of Bedfordshire i England, som lett forskningsprojektet Caresses.

Den sociala Pepper

Den sociala roboten Pepper fick besöka demensboenden i Storbritannien och Japan. Innan Pepper introducerades på boendena programmerades den med information och fick till exempel lära sig specifikt om intressen, kultur, möjliga samtalsämnen, musiksmak och kunde också påminna om det var dags att ta medicin, för de respektive personerna som den hade kontakt med.

Enligt Chris PapadopouIos har det inte varit en fråga om att ersätta mänsklig interaktion, utan snarare låta Pepper hjälpa till som sällskap under andra ensamma stunder. Under totalt 18 timmar över två veckor visar resultaten att Pepper fick de boende att känna sig något mindre ensamma och på det stora hela må bättre.

Vi kunde inte förutse hur relevant denna fråga skulle bli.

– Det här är den enda artificiella intelligensen som upprätthålla en öppen kommunikation mellan en robot och en person på boendet. Nu arbetar vi mot att få in robotar i rutinvården så att det kan bli en riktig hjälp till äldre och deras anhöriga, säger Sanjeev Kanoria, läkare och Styrelseordförande för Advinia, ett äldreomsorgsföretag med demensboenden i Storbritannien.

Mer relevant än någonsin

Enligt personerna som deltog i försöket saknades dock ett djup i konversationerna och de tyckte också att Peppers hand- och huvudrörelser ibland kunde vara vara distraherande.

Roboten Pepper

Roboten Pepper.

– Detta är förstås bara en prototyp och det finns fortfarande många tekniska begränsningar.

Chris PapadopouIos vidhåller dock att frågan har blivit mer relevant än någonsin, i ljuset av rådande pandemi.

– När vi startade kunde vi förstås inte förutse hur relevant denna fråga skulle bli. På så sätt kunde projektet inte kommit under en mer passande tid än nu. Det handlar inte om att ersätta vård utan det kan snarare vara ett komplement för att förbättra välmående.­

Källa: BBC, CBS

16 september 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng