Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Robot dödar virus

Närbild På Gul Tecknad Sol

En robot utrustad med UVC-strålning kan bli en god hjälp för att förhindra spridning av till exempel corona på sjukhus. Roboten är utvecklad av forskare vid Örebro universitet och bygger på öppen källkod och 3D-printat material.

– Målet är att vem som helst ska kunna bygga en robot, och sedan använda den mjukvara vi utvecklat, säger forskaren Andrey Kiselev, forskare vid Centrum för tillämpade autonoma system vid Örebro universitet.

Dödar med UVC

Roboten använder UVC-ljus som är skadlig för alla organismer, såväl människor som virus. Ljuset kan därför hjälpa till att ta död på coronavirus och andra virus och bakterier i sjukhusmiljöer. Roboten är uppkopplad till ett nätverk och är utrustad med sensorer och kameror. Den fungerar helt autonomt men går också att styra med en mobiltelefon eller dator, så kallad telepresence-robotik.

Öppen källkod

En robot utrustad med UVC-strålning kan bli en god hjälp för att förhindra spridning av till exempel corona på sjukhus. Roboten är skapad av forskare vid Örebro universitet och bygger på öppen källkod och 3D-printat material.

– Den mjukvara vi utvecklar är kärnan av vår spetskunskap inom telepresence-robotik, och resultatet av flera års forskning, säger Andrey Kiselev.

Städrobot Örebro Universitet

André Potenza och Andrey Kiselev utvecklar roboten som desinficerar lokaler med hjälp av UV-ljus.

Källa: Örebro universitet

26 november 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock, Örebro universitet

Senaste nytt

Fördel digital vård

22 april 2021

Nio av tio föredrar att träffa sjukvården på distans istället för fysiskt. Nu spår experter en ordentlig omstrukturering av vårdbranschen.  

Svenskt datacenter för Cisco

22 april 2021

Cisco slår upp dörrarna till ett nytt datacenter på en hemlig plats strax söder om Stockholm. Enligt bolaget kommer det att innebära säkrare och bättre prestanda för kunderna.  

Huawei utanför topp 5

21 april 2021

Mobilförsäljningen landade på 340 miljoner enheter under årets första kvartal, vilket är en 24-procentig ökning gentemot Q1 2020. Huawei är borta från topp fem, men en stor del av ökningen kommer ändå från Kina och tre kraftigt växande leverantörer.

Först med blockkedje-öl

21 april 2021

Snart lanseras Helt Spårat, som är Sveriges första blockkedje-öl. Syftet är att kunna dokumentera och följa ölets alla processer, från att maltkornet sås till att ölet tappas upp på flaska.

Stressade videoögon

20 april 2021

Vi spenderar alltmer tid vid våra skärmar och inte minst nu under pandemin, vilket också märks för våra ögon. Ett sätt att undvika försämrad ögon- och synhälsa kan vara att ta en del möten på telefon istället för video.

Pandemieffekt för blockkedja

20 april 2021

De globala investeringarna i blockkedjeteknik kommer att landa på 6,6 miljarder dollar i år, vilket är en ökning på över 50 procent jämfört med 2020. Den ökade efterfrågan är bland annat en effekt av pandemin och kravet på säkra leveranskedjor.