AI hör covid

Tjej Hostar I Knuten Näve

För människor är det näst intill omöjligt att skilja en vanlig hosta från en hosta orsakad av covid-19. Men en ny algoritm, utvecklad vid MIT, har nästan alltid rätt.

– Det ligger samma principer bakom som när vi matar en AI med massor av röntgenplåtar för att lära den att upptäcka cancer. På så sätt är det en klassisk AI som här används för att hjälpa oss, säger AI-experten Calum Chace.

98,5 procent rätt

Det är forskare vid MIT i USA som har samlat ihop 70 000 ljudinspelningar med hostningar varav 2 500 är från personer som har covid-19. En AI-algoritm har sedan tränats på att lära sig skilja på hostningar från en person med covid-19 och en person som hostar av andra skäl.

I dagsläget har de kunnat visa hur den kan med 98,5 procent träffsäkerhet identifierat covid-19 hos personer som haft ett positivt coronatest.

– Sättet på vilket du gör ljud och hostar förändras när du har covid-19, även om du inte visar några andra symptom. En sådan här lösning skulle kunna användas i screeningsyfte, säger Brian Subirana, en av forskarna bakom studien.

Källa: BBC

4 november 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng