Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ko-sing med sensorer

Tre Svartvita Kor Titta Rin I Kameran

Med maskininlärning kan sensorrobotar, som används vid mjölkning av kor, även användas för att undersöka antalet celler i mjölken. Cellantalet är ett viktigt mått på både juverhälsa och kvalitén på mjölken. 

– Med modeller som utnyttjar dagliga data från mjölkningsroboten skulle det kunna vara möjligt att få mått på celltal så ofta som användaren själv önskar, utan provtagning, säger Dorota Anglart,  forskare vid Delaval och Sveriges Lantbruksuniversitet.

Celltal och flockor

Färgförändringar och avvikelser i mjölken kan vara ett tecken på att kon är sjuk och idag finns det sensorer på de robotar som många mjölkbönder använder för att upptäcka detta. Om det också går att få fram celltalet, det vill säga vita blodkroppar i mjölken, är möjligheten ännu större att upptäcka till exempel juverinflammationer, men det det kräver ofta manuellt arbete och kan vara kostsamt.  

Genom att använda sig av en maskininlärningsmodell har Dorota Anglart och hennes kollegor nu kunnat uppskatta dels celltalet, och dels flockor, en sorts klumpar i mjölken. Modellerna visade sig ha låg felmarginal och om celltalet från kons tidigare mjölkningar var kända blev felmarginalen ännu mindre.

– Det är inte första gången som data från sensorer kombineras för att försöka hitta sjuka kor eller identifiera mjölk med sämre kvalitet. Däremot finns det väldigt få modeller som kan skatta celltalet och inga modeller som kan upptäcka förekomsten av flockor.  I framtiden hoppas vi kunna skapa appar där användaren lätt kan få en uppfattning om celltalsnivå hos enskilda kor, och förhoppningsvis även i kombination med risken för förekomst av flockor i mjölken, säger Dorota Anglart.

Källa: SLU

16 februari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället. 

Ny look i Outlook

4 mars 2021

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Nya språk för Webex

3 mars 2021

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.