Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

AI för bättre stål

Stål Verkstad Ai

Stålindustrin behöver bli mer effektiv och hållbar. Därför startas nu ett AI-projekt för att analysera stora mängder data och maskindynamik. Bland annat ingår Ovako i projektet.

– I stålindustrin sitter vi på en guldgruva av data som möjliggör vår processutveckling. Med hjälp av AI-teknik kommer vi kunna kraftigt öka vår utvecklingstakt och effektivitet, säger Joakim Ebervik, Outokumpu Stainless.

För att kunna öka avkastningen behöver stålindustrin effektiviseras och mängden skrot minskas. I projektet Insite-X ska Högskolan i Skövde tillsammans med Outokumpu och Ovako undersöka om AI kan göra nytta i järn- och stålindustrins produktionsprocesser. 

AI för dataanalys

Effektiva verktyg som kan analysera stora mängder data kan bli en nyckelfaktor och en konkurrensfördel när det kommer till att förbättra processer. Men manuell analys av komplex, detaljerad produktionsdata är svårt. Därför blir AI-algoritmer viktiga som kan fånga sådan komplexitet och dra nytta av stora datamängder.

– Vi ser detta som ett mycket viktigt projekt som ligger helt i linje med den digitaliseringsstrategi vi inom Ovako har, säger Marcus Svadling Ovako Sweden.

I tidigare forskningsprojekt har man märkt att vissa kritiska maskiner påverkar hela produktionskedjan. Här kan AI modellera det dynamiska beteendet hos dessa kritiska maskiner och på ett bättre sätt styra oförutsägbarheten. Då kan stora resurser sparas i hela produktionsvärdekedjan.

Deep learning

Modeller av maskiner konstrueras ofta från maskiners geometrier eller simuleringar av andra kända maskinegenskaper, det som kallas digitala tvillingar. Dessa modeller är ibland inte tillräckligt detaljerade, eftersom maskinerna påverkas av skiftande tillverkningsförutsättningar och av maskinens förslitning.

Insite-X-projektets prototyp ska fånga detaljerad maskindynamik genom AI och deep learning.

– Det är väldigt intressant och värdefullt för akademi och industri att kunna samverka i forskning och få bidra till att höja stålindustrins kunskap inom AI, säger Gunnar Mathiason, lektor vid Högskolan i Skövde.

Källa: Högskolan i Skövde

15 februari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.