Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Sveriges AI-labb

Bilar Ovanifrån1

Nu lanseras Edge Lab, ett fysiskt labb i Göteborg för tester, samverkan, experiment och utveckling av nästa generations AI. Det ska ge Sverige en topposition i Europa inom delen av AI-teknik som kallas decentraliserat lärande och Edge.

Edge Lab kommer att möjliggöra för utvecklare, studenter, forskare, användare från industrin, akademin och den offentliga sektorn att samarbeta i konkreta projekt och möta verkliga behov. Det ger svenska aktörer en unik chans att placera sig i förarsätet inom ett av AI:s stora framtidsområden, säger Daniel Gillblad, Co-Director på AI Sweden.

De inblandade parterna i Edge Lab är AI Sweden, Ericsson, Zenseact, HPE och Volvo Cars. De tre sistnämnda står för investeringar i Edge Lab på 30 miljoner kronor under 2021, medan AI Sweden ansvarar för den fysiska anläggningen.

Nu uppmanar vi fler aktörer att delta i och bidra till denna nya AI-resa, för att stärka sin verksamhet och gemensamt utveckla Sverige, säger Daniel Gillblad.

Självkörande fordon

Den rådande AI-utvecklingen innebär ökade datamängder samt juridiska och tekniska utmaningar med att dela och flytta data. Den här sortens utmaningar ska decentraliserat lärande och Edge-teknik kunna hjälpa till med att lösa. Ett exempel där tekniken kan göra stor nytta är vid utvecklingen av självkörande fordon, vilket Zenseact, tidigare Zenuity, arbetar med.

Decentraliserat lärande och Edge-teknik är en förutsättning för att vi ska kunna vidareutveckla den hållbara infrastruktur vi behöver för att ta nästa steg inom självkörande-teknik. Genom lanseringen av Edge Lab har vi nu en världsledande testmiljö där vi kan lära oss denna teknik och snabbt få in den i våra tillämpningar, säger Mats Nordlund, Director Research på Zenseact.

Finansieras av Vinnova

Tekniken i Edge Lab tros även kunna vara viktig inom vårdsektorn för att lösa juridiska hinder med att nyttja och flytta data, och i tillverkningsindustrin kan den lösa problem med växande datamängder i produkter och tillverkning.

Utmaningarna med att skapa affärsvärden av den växande mängd distribuerad data som skapas idag är många. Edge computing och distributed learning kommer därför vara viktiga möjliggörare för att överbrygga dessa. Vi på HPE är mycket glada över att kunna bidra med vår senaste teknologi, mjukvara och tjänster till Edge Lab, säger Anna Granö, vd på HPE Sverige.

Programmet leds av AI Sweden och och är finansierat av Vinnova.

Källa: AI Sweden

27 januari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället. 

Ny look i Outlook

4 mars 2021

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Nya språk för Webex

3 mars 2021

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.