Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Revolution med Googles AI

En Genomskinlig Cell, Conceptbild

Alphafold är Deepminds nya AI som kan kartlägga ett proteins tredimensionella form. Enligt forskarna bakom är det ett väldigt stort genombrott för den medicinska vetenskapen.

– Att kunna undersöka utformningen av protein snabbt och med hög noggrannhet kan potentiellt revolutionera livsvetenskaperna. Vad Alphafold har gjort är enastående, säger forskaren Andriy Kryshtafovych vid University of California, Davis.

Förutspår proteinform

Alphafold är en AI utvecklad av det brittiska Googleägda AI-företaget Deepmind.  Alphafold har nu lyckats avgöra den tredimensionella utformningen av hundra proteiner med en precision som matchar traditionellt dyra och tidsödande metoder.

Nya mediciner

I decennier forskare intensivt försökt hitta snabba och säkra metoder för att luska ut utformningen och utseendet av cellens tiotusentals olika protein, vars form beror på ordningen, antalen och den typ av aminosyror som bygger upp proteinet, och som styr för dess funktion.

Många sjukdomar som cancer och demenssjukdomar påverkar proteinerna, och minsta lilla förändring i deras tredimensionella form kan ha katastrofala konsekvenser för exempelvis insulinproduktion eller vår förmåga att stå emot infektioner och hantera virus som corona. Vet vi hur de ser ut när de fungerar blir det lättare att ta fram nya mediciner.

Ett genombrott

CASP där bland annat forskaren Andriy Kryshtafovych ingår, står för Community Wide Experiment on the Critical Assessment of Techniques for Protein Structure Prediction och är alltså forskare som samarbetar för att försöka hitta den tredimensionella strukturen på alla dessa olika typer av protein.

Varje år får forskarlag i CASP i uppdrag att med hjälp av datorkraft hitta rätt struktur för hundra redan kartlagda proteiner. Under den fjortonde upplagan i år ställde Alphafold upp i tävlingen.

– Detta genombrott kommer tack vare det unika och intensiva sätt som vi samarbetar med forskare över hela världen genom CASP där alla är med och bidrar, säger forskaren Andriy Kryshtafovych.

Källa: Scitechdaily

11 december 2020 Uppdaterad 14 december 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället. 

Ny look i Outlook

4 mars 2021

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Nya språk för Webex

3 mars 2021

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.