Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

AI mot cancer

Lunds universitet undersöker om AI kan hjälpa till att diagnostisera prostatacancer. En sådan lösning skulle vara till stor hjälp, inte minst eftersom det råder brist på patologer, men det finns fortfarande utmaningar kvar att lösa. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 8 december 2020 digit

Mustasch 960640

Det är en sjukdom som drabbar omkring en sjättedel av alla män och det finns en brist på patologer, det vill säga läkarna som vanligtvis sätter diagnoserna, säger Ida Arvidsson, doktorand vid Lunds universitet. 

Lunds universitet har i ett projekt tillsammans med Skånes Universitetssjukhus och Sectra testat möjligheterna med att använda AI för att diagnostisera prostatacancer. På Internetdagarna pratade Ida Arvidsson om arbetet och varför AI kan passa bra vid just prostatacancer.

Det finns en stor variation i diagnostiseringen mellan patologer, där olika personer kommer fram till olika slutsatser. Samma patolog kan vid olika dagar också komma fram till olika slutsatser. Vi hoppas därför att AI på sikt kan göra mer rättvisa bedömningar och se till att ingen cancer missas.

Kräver mycket data

Projektet går ut på att man tar tusentals urklipp av vävnadsprov. Dessa urklipp får en algoritm träna sina cancerprediktioner på, för att förutsäga huruvida patienten har cancer eller ej, med hjälp av maskininlärning. Men än så länge är det för tidigt att säga hur mycket nytta ML kan göra på området.

AI:n är inte så intelligent att den utvecklar sig själv, utan för varje ny tillämpning behöver vi göra olika anpassningar. Det behövs också mycket data för att ta fram en algoritm för en ny tillämpning.

Ett problem är att det inte finns något facit för att utvärdera hur bra algoritmen är.

Eftersom patologer bedömer så olika, och ingen vet vad som är rätt, så blir det även svårt att bedöma om AI:n har rätt. Så det är svårt att dra riktiga slutsatser.

Vi tror att AI kan göra nytta här framöver, om inte annat så för att avlasta patologerna, men än så länge finns många utmaningar kvar, avslutar Ida Arvidsson.

Rekommenderad läsning

Kvinna Med Kundvagn I Butik

Coops digitala plan

18 jan 2021 digit

Coop satsar stort på att bli en dagligvaruhandel i framkant med smarta tekniker både online och i butik. Några av lösningarna är Scan and Pay, neurala nätverk och en onlinebutik som vet vad just du behöver.

Munskydd Ansiktsigenkänning

Igenkänning som funkar

11 jan 2021 digit

Munskydd har blivit mer regel än undantag och i takt med att allt fler skyddar sig, så har det uppstått utmaningar för ansiktsigenkänning. Men nu finns det en coronanpassad AI som kan känna igen ansikten, även när munnen och näsan är täckta.

Celler 960640

ML läser virus

22 dec 2020 digit

Fysiker vid Göteborgs universitet har tagit fram en programvara som mäter krafter som verkar på mikroskopiska partiklar. Utvecklingen kan vara viktig för att förstå partiklarnas struktur och funktion.

Brist It Kompetens

70 000 saknas inom it

21 dec 2020 digit

It och telekom stod för 60 procent av nya jobb under 2010 till 2016, men för att branschen ska fortsätta att driva utveckling krävs det 70 000 medarbetare, framförallt inom AI, datahantering och programmering. Det visar en ny rapport från IT&Telekomföretagen.

En Genomskinlig Cell, Conceptbild

Revolution med Googles AI

11 dec 2020 digit

Alphafold är Deepminds nya AI som kan kartlägga ett proteins tredimensionella form. Enligt forskarna bakom är det ett väldigt stort genombrott för den medicinska vetenskapen.

Kaffe Videomöte

Videomöte med doft

7 dec 2020 digit

Framöver ska mötesdeltagare i Zoom kunna känna lukten av kaffe och skaka händer med varandra. Via AI och VR ska ett virtuellt möte bli alltmer likt ett fysiskt. 

Ai Svenskar Rapport

AI-positiva svenskar

2 dec 2020 digit

Majoriteten av svenskarna är positiva till att polisen använder ansiktsigenkänning, samtidigt är det största orosmolnet med AI bristen på personlig integritet. Det visar rapporten Svenska folket och AI.

Närbild På Gul Tecknad Sol

Robot dödar virus

26 nov 2020 digit

En robot utrustad med UVC-strålning kan bli en god hjälp för att förhindra spridning av till exempel corona på sjukhus. Roboten är utvecklad av forskare vid Örebro universitet och bygger på öppen källkod och 3D-printat material.

Apple 1

Apple och framtiden

24 nov 2020 digit

Steve Wozniak, medgrundare av Apple, misstror datorer som är för stora för att kasta ut genom ett fönster och menar att dagens stängda teknik förhindrar innovationer. Det och mycket annat hann Apple-legendaren säga i sitt keynotepass under Internetdagarna.