Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

AI mot cancer

Mustasch 960640

Lunds universitet undersöker om AI kan hjälpa till att diagnostisera prostatacancer. En sådan lösning skulle vara till stor hjälp, inte minst eftersom det råder brist på patologer, men det finns fortfarande utmaningar kvar att lösa. 

Det är en sjukdom som drabbar omkring en sjättedel av alla män och det finns en brist på patologer, det vill säga läkarna som vanligtvis sätter diagnoserna, säger Ida Arvidsson, doktorand vid Lunds universitet. 

Lunds universitet har i ett projekt tillsammans med Skånes Universitetssjukhus och Sectra testat möjligheterna med att använda AI för att diagnostisera prostatacancer. På Internetdagarna pratade Ida Arvidsson om arbetet och varför AI kan passa bra vid just prostatacancer.

Det finns en stor variation i diagnostiseringen mellan patologer, där olika personer kommer fram till olika slutsatser. Samma patolog kan vid olika dagar också komma fram till olika slutsatser. Vi hoppas därför att AI på sikt kan göra mer rättvisa bedömningar och se till att ingen cancer missas.

Kräver mycket data

Projektet går ut på att man tar tusentals urklipp av vävnadsprov. Dessa urklipp får en algoritm träna sina cancerprediktioner på, för att förutsäga huruvida patienten har cancer eller ej, med hjälp av maskininlärning. Men än så länge är det för tidigt att säga hur mycket nytta ML kan göra på området.

AI:n är inte så intelligent att den utvecklar sig själv, utan för varje ny tillämpning behöver vi göra olika anpassningar. Det behövs också mycket data för att ta fram en algoritm för en ny tillämpning.

Ett problem är att det inte finns något facit för att utvärdera hur bra algoritmen är.

Eftersom patologer bedömer så olika, och ingen vet vad som är rätt, så blir det även svårt att bedöma om AI:n har rätt. Så det är svårt att dra riktiga slutsatser.

Vi tror att AI kan göra nytta här framöver, om inte annat så för att avlasta patologerna, men än så länge finns många utmaningar kvar, avslutar Ida Arvidsson.

8 december 2020 Uppdaterad 25 januari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Massa Massa Människor Sedda Uppifrån

Hellre en AI

19 apr 2021 digit

Vi människor är mer benägna att lita på lösningar som föreslås från en algoritm än människor. Det gäller även när lösning är sämre.

Skog Träd Dell
Ett samarbete med Dell

AI-datorn av skogsplast

16 apr 2021 digit

I produktionen av Dells nya Latitude 5000-serie används för första gången bioplast från träd. Datorerna har även en inbyggd AI som optimerar sig efter ditt arbete vilket skapar snabbare funktioner samt bättre bandbredd och batteri. 

Sjukhuspersonal Springer I En Korridor Med Ryggen Mot Kameran

Microsoft AI-satsar

13 apr 2021 digit

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Vaccin Aiprotein

AI-protein som vaccin

9 apr 2021 digit

Nu är det möjligt att framställa nya, användbara proteiner med hjälp av AI. Det kan innebära snabbare och mer kostnadseffektiv utveckling av proteinbaserade läkemedel och vaccin. 

Amy Winehouse
video

AI-musik av 27-klubben

8 apr 2021 digit

För att uppmärksamma psykisk ohälsa har organisationen Over the bridge skapat ny musik med hjälp av AI som liknar den så kallade 27-klubbens musik, det vill säga artister som valde bort livet när de var 27 år.

Olika Läkemedel Uthällda Ur Burk

Fass som app

7 apr 2021 digit

Nu lanserar Fass en app för allmänheten för att användare snabbt ska kunna få koll på sina mediciner. Det går även att scanna streckkoder från förpackningar.

Lungor 3D Print

Printa med biobläck

31 mar 2021 digit

Forskare vid Lunds universitet har tagit fram ett biobläck som gör det möjligt att 3D-printa luftvägar i naturlig storlek. Förhoppningen är att framöver kunna skriva ut mänskliga lungor och därmed avlasta kön för transplantationer. 

Aruba Säkert Nätverk
video
Ett samarbete med HPE

Säkra näten med Aruba

26 mar 2021 digit

Aruba ESP ger ökad kontroll över alla uppkopplade enheter och användare. På så sätt kan transformationen med distansarbete, IoT och affärsnära analys förenklas för både företag och offentlig sektor. 

Skumhjärta Mot Ljusblå Bakgrund

ML mot långtidscovid

23 mar 2021 digit

För de som drabbas av långtidscovid kan det bli svårt att återgå till ett normalt liv. Nu vill forskare vid Karolinska Institutet och KTH:s MedTechLabs lösa sjukdomens gåta med matematiska beräkningar och maskininlärningsalgoritmer.