Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

AI-positiva svenskar

Majoriteten av svenskarna är positiva till att polisen använder ansiktsigenkänning, samtidigt är det största orosmolnet med AI bristen på personlig integritet. Det visar rapporten Svenska folket och AI.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 2 december 2020 digit

Ai Svenskar Rapport

57 procent av svenskarna är positiva till att polisen använder sig av ansiktsigenkänning. Det är fler som är positiva till att polisen använder det än som är positiva till att använda det för att låsa upp sin egen telefon, där siffran ligger på 52 procent, skriver rapportförfattarna.

Tilltron till polisens ansiktsigenkänning går även stick i stäv med andra områden för tekniken. Bara fem procent vill att igenkänning ska kunna användas för att få bättre erbjudanden och köpupplevelser i mataffärer, och endast 18 procent vill att tekniken ska kunna nyttjas för att ta ut kontanter ur en bankomat.

För tredje året i rad har Insight Intelligence, UC, Digg och Stockholms stad genomfört en undersökning om svenska folkets inställning till AI. Undersökningen är baserad på svar från 1 000 svenskar mellan 16 och 74 år, och fler är positiva än negativa till AI-utvecklingen.

Nästan sex av tio svenskar kan tänka sig att operera in AI i sin kropp. De mest populära syftena för detta är att nå en förbättrad rörelseförmåga följt av bättre syn och hörsel.

Generellt kan vi se att attityderna till AI följer en sorts närhetsprincip där man blir mer negativt inställd ju närmre en det kommer personligen och ju mer det riskerar att inkräkta på den personliga integriteten. Därför är resultatet att så många kan tänka sig att operera in AI i kroppen så anmärkningsvärt, säger Lukas O Berg, vd på Insight Intelligence.

Skillnad mellan kön

Lukas Berg

Lukas O Berg, vd på Insight Intelligence.

Högst optimism gentemot artificiell intelligens går att se bland män. 53 procent av alla män ställer sig generellt positiva till AI, att jämföra med 35 procent av alla kvinnor. I undersökningen svarar även 44 procent av männen att de har kunskap inom AI, men bland kvinnor är siffran bara 19 procent.

Andelen som säger sig ha kunskap om vad AI är har minskat med fem procentenheter under det senaste året, vilket skulle kunna förklaras med att ju mer man lär sig om hur komplext AI är, desto mindre upplever folk att man vet om det, skriver rapportförfattarna.

Inom vården är tongångarna olika beroende på vad AI:n ska göra. Där ställer sig 58 procent positiva till en AI som kan påminna om att ta mediciner, men bara 19 procent ser gärna att en AI utför kirurgiska ingrepp.

Värnar om personlig integritet

Det största orosmolnet med AI handlar om bristen på personlig integritet, som 41 procent av respondenterna svarar. Näst störst oro känner svenskarna inför att intelligensen tar fel beslut eller ger fel rekommendationer, och trea på 29 procent finns oron för att ens uppkopplade saker i hemmet ska bli hackade. Bara 5 procent är oroliga för att artificiell intelligens ska ta över deras jobb.

Varannan svarande säger att karttjänster är den AI-tjänst som man har mest nytta av till vardags. Språköversättning är tvåa på 34 procent och rekommendationer av film, serier eller musik är trea på 26 procent.

Läs mer om ämnet:

Rekommenderad läsning

Kvinna Med Kundvagn I Butik

Coops digitala plan

18 jan 2021 digit

Coop satsar stort på att bli en dagligvaruhandel i framkant med smarta tekniker både online och i butik. Några av lösningarna är Scan and Pay, neurala nätverk och en onlinebutik som vet vad just du behöver.

Munskydd Ansiktsigenkänning

Igenkänning som funkar

11 jan 2021 digit

Munskydd har blivit mer regel än undantag och i takt med att allt fler skyddar sig, så har det uppstått utmaningar för ansiktsigenkänning. Men nu finns det en coronanpassad AI som kan känna igen ansikten, även när munnen och näsan är täckta.

Celler 960640

ML läser virus

22 dec 2020 digit

Fysiker vid Göteborgs universitet har tagit fram en programvara som mäter krafter som verkar på mikroskopiska partiklar. Utvecklingen kan vara viktig för att förstå partiklarnas struktur och funktion.

Brist It Kompetens

70 000 saknas inom it

21 dec 2020 digit

It och telekom stod för 60 procent av nya jobb under 2010 till 2016, men för att branschen ska fortsätta att driva utveckling krävs det 70 000 medarbetare, framförallt inom AI, datahantering och programmering. Det visar en ny rapport från IT&Telekomföretagen.

Mustasch 960640

AI mot cancer

8 dec 2020 digit

Lunds universitet undersöker om AI kan hjälpa till att diagnostisera prostatacancer. En sådan lösning skulle vara till stor hjälp, inte minst eftersom det råder brist på patologer, men det finns fortfarande utmaningar kvar att lösa. 

Kaffe Videomöte

Videomöte med doft

7 dec 2020 digit

Framöver ska mötesdeltagare i Zoom kunna känna lukten av kaffe och skaka händer med varandra. Via AI och VR ska ett virtuellt möte bli alltmer likt ett fysiskt. 

Apple 1

Apple och framtiden

24 nov 2020 digit

Steve Wozniak, medgrundare av Apple, misstror datorer som är för stora för att kasta ut genom ett fönster och menar att dagens stängda teknik förhindrar innovationer. Det och mycket annat hann Apple-legendaren säga i sitt keynotepass under Internetdagarna. 

Katt 960640

Appen för katten

20 nov 2020 digit

Nu finns det en app, som med hjälp av AI, översätter kattens läten. Än så länge finns 13 fraser i appens ordförråd, till exempel mata mig, jag är arg och lämna mig ifred.

Titta Ut Från Kärnan I Helsingborg

AI tar tempen

17 nov 2020 digit

Smarta sensorer som mäter kroppsvärme kommer att placeras ut på Helsingborgs centralstation. Syftet är att upptäcka trender i av förhöjd kroppstemperatur vid till exempelvis virussjukdomar.