Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Spioner i dammsugaren

Tecknad Spion Med Ett Finger För Munnen För Att Singalera Schhhh

Den populära robotdammsugaren kan användas av hackare för att lyssna på dig i ditt hem. Trots att den saknar mikrofon.

– Vi tar in dessa prylar i våra hem och tänker inte så mycket på vad det kan innebära. Men vi har visat att även om den här dammsugaren inte har någon mikrofon, går den att ändra dess navigeringsteknik så att den fungerar som en mikrofon för att spionera, säger Nirupam Roy, biträdande lektor i datorvetenskap vid University of Maryland.

Laser som lyssnar

En robotdammsugare navigerar genom ett så kallat lidar-system, som står för lightning detection and ranging, och som innebär att dammsugaren skjuter ut laserstrålar som studsar tillbaka till roboten så att den kan mappa rummet och undvika kollisioner.

Utöver att den karta som bildas av roboten och som lagras i molnet, kan användas av den som kommer över den för att få en inblick i ägarens husstorlek, ville forskarna undersöka om laserstrålen också kunde tolka ljudet från ett rum.

Det är känt redan sedan spionagesammanhang från 1940-talet att så kallade lasermikrofoner riktade mot en slät yta som en fönsterruta, kan plocka upp vibrationsskillnader i objekt som förekommer om någon pratar. För att robotdammsugarens ska kunna göra det måste dess laserstrålar justeras. Det kunde forskarna göra genom att hacka sig in i den, utan att störa hur den rörde på sig. Därefter lät de dels personer rabbla siffror i rummet där dammsugaren körde, dels fick en tv stå på på en tv med lite olika jinglar till serier och filmer.

Hörde allt till 90 procent

En maskininlärningsalgoritm som var tränad på att höra mänskliga röster och vinjetter från tv-program kunde urskilja ljuden med 90 procent säkerhet.

– Den här typen av hot kan vara viktigare att ta i beaktning nu än någonsin, eftersom fler och fler beställer saker via telefon eller har möten där bankinformation nämns. Men jag blir ännu mer bekymrad över all information som snappas upp om vad jag tittar på för tv, vilket skulle kunna avslöja mina politiska åsikter, hur och när jag jobbar, och liknande. Vår förhoppningen är att vår forskning får branschen att tänka efter och att adekvata säkerhetslösningar kommer på plats för att hindra detta, säger Nirupam Roy.

Källa: Scitechdaily

25 november 2020 Reporter Tim Leffler säkerhet Foto Adobestock

Senaste nytt

Fördel digital vård

22 april 2021

Nio av tio föredrar att träffa sjukvården på distans istället för fysiskt. Nu spår experter en ordentlig omstrukturering av vårdbranschen.  

Svenskt datacenter för Cisco

22 april 2021

Cisco slår upp dörrarna till ett nytt datacenter på en hemlig plats strax söder om Stockholm. Enligt bolaget kommer det att innebära säkrare och bättre prestanda för kunderna.  

Huawei utanför topp 5

21 april 2021

Mobilförsäljningen landade på 340 miljoner enheter under årets första kvartal, vilket är en 24-procentig ökning gentemot Q1 2020. Huawei är borta från topp fem, men en stor del av ökningen kommer ändå från Kina och tre kraftigt växande leverantörer.

Först med blockkedje-öl

21 april 2021

Snart lanseras Helt Spårat, som är Sveriges första blockkedje-öl. Syftet är att kunna dokumentera och följa ölets alla processer, från att maltkornet sås till att ölet tappas upp på flaska.

Stressade videoögon

20 april 2021

Vi spenderar alltmer tid vid våra skärmar och inte minst nu under pandemin, vilket också märks för våra ögon. Ett sätt att undvika försämrad ögon- och synhälsa kan vara att ta en del möten på telefon istället för video.

Pandemieffekt för blockkedja

20 april 2021

De globala investeringarna i blockkedjeteknik kommer att landa på 6,6 miljarder dollar i år, vilket är en ökning på över 50 procent jämfört med 2020. Den ökade efterfrågan är bland annat en effekt av pandemin och kravet på säkra leveranskedjor.