Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Spioner i dammsugaren

Den populära robotdammsugaren kan användas av hackare för att lyssna på dig i ditt hem. Trots att den saknar mikrofon.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 25 november 2020 säkerhet

Tecknad Spion Med Ett Finger För Munnen För Att Singalera Schhhh

– Vi tar in dessa prylar i våra hem och tänker inte så mycket på vad det kan innebära. Men vi har visat att även om den här dammsugaren inte har någon mikrofon, går den att ändra dess navigeringsteknik så att den fungerar som en mikrofon för att spionera, säger Nirupam Roy, biträdande lektor i datorvetenskap vid University of Maryland.

Laser som lyssnar

En robotdammsugare navigerar genom ett så kallat lidar-system, som står för lightning detection and ranging, och som innebär att dammsugaren skjuter ut laserstrålar som studsar tillbaka till roboten så att den kan mappa rummet och undvika kollisioner.

Utöver att den karta som bildas av roboten och som lagras i molnet, kan användas av den som kommer över den för att få en inblick i ägarens husstorlek, ville forskarna undersöka om laserstrålen också kunde tolka ljudet från ett rum.

Det är känt redan sedan spionagesammanhang från 1940-talet att så kallade lasermikrofoner riktade mot en slät yta som en fönsterruta, kan plocka upp vibrationsskillnader i objekt som förekommer om någon pratar. För att robotdammsugarens ska kunna göra det måste dess laserstrålar justeras. Det kunde forskarna göra genom att hacka sig in i den, utan att störa hur den rörde på sig. Därefter lät de dels personer rabbla siffror i rummet där dammsugaren körde, dels fick en tv stå på på en tv med lite olika jinglar till serier och filmer.

Hörde allt till 90 procent

En maskininlärningsalgoritm som var tränad på att höra mänskliga röster och vinjetter från tv-program kunde urskilja ljuden med 90 procent säkerhet.

– Den här typen av hot kan vara viktigare att ta i beaktning nu än någonsin, eftersom fler och fler beställer saker via telefon eller har möten där bankinformation nämns. Men jag blir ännu mer bekymrad över all information som snappas upp om vad jag tittar på för tv, vilket skulle kunna avslöja mina politiska åsikter, hur och när jag jobbar, och liknande. Vår förhoppningen är att vår forskning får branschen att tänka efter och att adekvata säkerhetslösningar kommer på plats för att hindra detta, säger Nirupam Roy.

Källa: Scitechdaily

Senaste nytt

Nya appar efter attacken

18 januari 2021

Efter attacken på Kapitolium i USA har de stora sociala medie-plattformarna tröttnat på hetsiga inlägg från Donald Trump och hans anhängare. Men det finns andra plattformar som välkomnar dessa.

Sekundsnabbt covidtest

18 januari 2021

Nu finns det ett test som upptäcker antikroppar mot coronaviruset på bara några sekunder. Lösningen bygger på 3D-printade guldpartiklar i nanostorlek och har tagits fram av forskare i USA.

Nätfiske med paket

15 januari 2021

Microsoft och DHL är de varumärken som används mest vid phishingförsök. De mest utnyttjade branscherna är teknik, följt av logistik och detaljhandel. 

Kommuner ikapp 2035

14 januari 2021

Behovet av digital kompetens har fördubblats de senaste 15 åren inom offentlig sektor. Först 2035 spås myndigheter, regioner och kommuner att vara ikapp den privata sektorn.

Lämnar VMware för Intel

14 januari 2021

Pat Gelsinger ersätter Bob Swan och blir ny vd på Intel. Pat Gelsinger kommer närmast från rollen som vd för VMware men har en lång historia med Intel, där han började jobba som tonåring.

Hundens nya vän

14 januari 2021

En uppkopplad dörr låter din hund springa in och ut ur huset som den vill, utan att du behöver vara hemma.