AI mot bröstcancer

rosa-bandet.jpg

Ett forskarteam på Karolinska universitetssjukhuset ska utveckla ett AI-system för att utveckla bilddiagnostiken inom bröstcancer. Forskningen görs möjlig via ett anslag på 20 miljoner kronor.

 Vi bygger ett AI-system som själv ska kunna hitta och diagnosticera cancer i de mikroskopibilder som vi jobbar med. Systemet ska då kunna fungera som ett beslutsstöd för radiologer och patologer när vi diagnosticerar bröstcancer, säger Johan Hartman, specialistläkare på klinisk patologi och cytologi och ledare av forskningsgruppen.

Dagens mikroskopibilder undersöks digitalt men hamnar lätt i en gråzon där tumörer inte bedöms som aggressiva, men heller inte helt godartade. Med artificiell intelligens ska patienter inom denna osäkra zon bli färre.

 Idag finns det stor variation i bedömningarna av bilder eftersom vi människor bedömer olika. Men AI ska kunna hitta information i bilderna som vi inte kan upptäcka. Det kommer att hjälpa oss mycket i vårt arbete och fler patienter kommer få en tydligare diagnos och därmed rätt behandling för dem, säger Johan Hartman.

Källa: Karolinska universitetssjukhuset

24 februari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng