Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Facebook stoppar nyheter

En Karta Över Australien Med En Nål Mitt I

Facebook har stoppat australiensiska medier från att synas på plattformen. Australien svarar med att Facebooks beslut inte kommer att påverka den lag som innebär att Facebook ska ersätta nyhetsmedier i landet.

– Facebooks åtgärd med att avsäga sig Australien som sin vän, genom att strypa samhällsviktig hälsoinformation var lika arrogant som det var en besvikelse, säger Australiens premiärminister Scott Morrison och hänvisar till att Facebook samtidigt stängde ner information från myndigheter.

Facebook har sedan dess medgett att det var ett misstag och som nu ska vara åtgärdat.

Ny lag sätter stopp

Att Facebook stänger ner nyhetsmedier från sin sajt i Australien beror på att Australien håller på att instifta en lag som skulle göra Facebook skyldig att betala för nyhetsinnehåll på plattformen.

Samma lag berör även Google, men till skillnad från Facebook har Google redan ingått i avtal om att betala de större nyhetsmedierna i landet.

Samtidigt som Facebook försvarar sig med att bolaget tjänar minimalt på nyhetsinnehåll som kommer från andra källor, kan förespråkarna för lagen peka på undersökningar som visar att den absolut största anledningen till att människor vänder sig till Facebook, är för att just ta del av just nyheter.

Facebookanvändare har nu inte möjlighet att dela innehåll från nyhetskanaler med sin bas i Australien och för tidningar, som till exempel The Sydney Morning Herald, har det blivit omöjligt att dela innehåll på sin Facebooksida.

– Vi har stått inför ett svårt val. Antingen att efterleva en lag som ignorerar hur relationen till oss ser ut, eller att sluta att tillåta nyheter på vår plattform i Australien. Det är med ett tungt hjärta som vi väljer det senare, skriver Facebook i ett blogginlägg.

Fortsätter enligt plan

Enligt parlamentsledamoten Josh Frydenberg kommer Facebooks åtgärd inte att påverka huruvida lagen instiftas eller inte.

– Vi kommer att lagstifta. Vi vill att dessa digitala giganter betalar de traditionella nyhetsmedierna, som skapar journalistiskt innehåll. Alla världens ögon följer nu vad som händer här.

Källa: BBC

18 februari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto digit

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.