Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Facebook stoppar nyheter

En Karta Över Australien Med En Nål Mitt I

Facebook har stoppat australiensiska medier från att synas på plattformen. Australien svarar med att Facebooks beslut inte kommer att påverka den lag som innebär att Facebook ska ersätta nyhetsmedier i landet.

– Facebooks åtgärd med att avsäga sig Australien som sin vän, genom att strypa samhällsviktig hälsoinformation var lika arrogant som det var en besvikelse, säger Australiens premiärminister Scott Morrison och hänvisar till att Facebook samtidigt stängde ner information från myndigheter.

Facebook har sedan dess medgett att det var ett misstag och som nu ska vara åtgärdat.

Ny lag sätter stopp

Att Facebook stänger ner nyhetsmedier från sin sajt i Australien beror på att Australien håller på att instifta en lag som skulle göra Facebook skyldig att betala för nyhetsinnehåll på plattformen.

Samma lag berör även Google, men till skillnad från Facebook har Google redan ingått i avtal om att betala de större nyhetsmedierna i landet.

Samtidigt som Facebook försvarar sig med att bolaget tjänar minimalt på nyhetsinnehåll som kommer från andra källor, kan förespråkarna för lagen peka på undersökningar som visar att den absolut största anledningen till att människor vänder sig till Facebook, är för att just ta del av just nyheter.

Facebookanvändare har nu inte möjlighet att dela innehåll från nyhetskanaler med sin bas i Australien och för tidningar, som till exempel The Sydney Morning Herald, har det blivit omöjligt att dela innehåll på sin Facebooksida.

– Vi har stått inför ett svårt val. Antingen att efterleva en lag som ignorerar hur relationen till oss ser ut, eller att sluta att tillåta nyheter på vår plattform i Australien. Det är med ett tungt hjärta som vi väljer det senare, skriver Facebook i ett blogginlägg.

Fortsätter enligt plan

Enligt parlamentsledamoten Josh Frydenberg kommer Facebooks åtgärd inte att påverka huruvida lagen instiftas eller inte.

– Vi kommer att lagstifta. Vi vill att dessa digitala giganter betalar de traditionella nyhetsmedierna, som skapar journalistiskt innehåll. Alla världens ögon följer nu vad som händer här.

Källa: BBC

18 februari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto digit

Senaste nytt

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället. 

Ny look i Outlook

4 mars 2021

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Nya språk för Webex

3 mars 2021

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.