Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Facebooks nya ögon

Helle Thorning Schmidt

Danmarks tidigare statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Nu ska Facebooks policy för olämpligt innehåll granskas av ett råd, där bland andra Danmarks tidigare statsminister ingår. Bland de sex utvalda inläggen, som har ratats av Facebook, finns bilder på bröst i ett inlägg om bröstcancer.  

– Facebook måste följa vårt beslut,vilket betyder att om de har tagit ner posten måste de lägga upp den igen. Men de måste också använda vårt beslut som en riktlinje för liknande fall, säger rådsmedlemmen och Danmarks tidigare statsminister Helle Thorning-Schmidt.

20 000 förslag

Rådet, Facebook Oversight Board, består av journalister och jurister från hela världen och bildades i maj 2020 på ett initiativ av Facebook. Sedan oktober har det skickats in över 20 000 förslag på poster som plockats ned från Facebook och Instagram och som användare tycker att rådet ska se över.

Rådet har nu valt sex inlägg som de ska se över. Det är till exempel inlägg på Instagram med åtta bilder med kvinnobröst med text om bröstcancer. Ett annat är en skärmdump från Twitter som publicerats på Facebook, där Malaysias förre premiärminister Mahathir Mohamad twittrat att muslimer har rätt att vara arga och döda miljoner av fransmän för de massakrer muslimer har blivit utsatta för.

90 dagar

Enligt Helle Thorning-Schmidt är de sex utvalda inläggen från olika delar av världen och de lyfter frågor som berör Facebooks policy om nakenhet, hatiska uttalanden och hets mot folkgrupp, farliga organisationer och våld.

Inget datum är spikat för när rådet ska vara klara med sina åsikter, men Facebook har förväntar sig att det inte tar mer än 90 dagar.  

Källa: BBC

3 december 2020 Uppdaterad 4 december 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Wikimedia Commons

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.