Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Facebooks nya ögon

Nu ska Facebooks policy för olämpligt innehåll granskas av ett råd, där bland andra Danmarks tidigare statsminister ingår. Bland de sex utvalda inläggen, som har ratats av Facebook, finns bilder på bröst i ett inlägg om bröstcancer.  

Text Tim Leffler Foto Wikimedia Commons 3 december 2020 digit

Helle Thorning Schmidt

Danmarks tidigare statsminister Helle Thorning-Schmidt.

– Facebook måste följa vårt beslut,vilket betyder att om de har tagit ner posten måste de lägga upp den igen. Men de måste också använda vårt beslut som en riktlinje för liknande fall, säger rådsmedlemmen och Danmarks tidigare statsminister Helle Thorning-Schmidt.

20 000 förslag

Rådet, Facebook Oversight Board, består av journalister och jurister från hela världen och bildades i maj 2020 på ett initiativ av Facebook. Sedan oktober har det skickats in över 20 000 förslag på poster som plockats ned från Facebook och Instagram och som användare tycker att rådet ska se över.

Rådet har nu valt sex inlägg som de ska se över. Det är till exempel inlägg på Instagram med åtta bilder med kvinnobröst med text om bröstcancer. Ett annat är en skärmdump från Twitter som publicerats på Facebook, där Malaysias förre premiärminister Mahathir Mohamad twittrat att muslimer har rätt att vara arga och döda miljoner av fransmän för de massakrer muslimer har blivit utsatta för.

90 dagar

Enligt Helle Thorning-Schmidt är de sex utvalda inläggen från olika delar av världen och de lyfter frågor som berör Facebooks policy om nakenhet, hatiska uttalanden och hets mot folkgrupp, farliga organisationer och våld.

Inget datum är spikat för när rådet ska vara klara med sina åsikter, men Facebook har förväntar sig att det inte tar mer än 90 dagar.  

Källa: BBC

Senaste nytt

Nya appar efter attacken

18 januari 2021

Efter attacken på Kapitolium i USA har de stora sociala medie-plattformarna tröttnat på hetsiga inlägg från Donald Trump och hans anhängare. Men det finns andra plattformar som välkomnar dessa.

Sekundsnabbt covidtest

18 januari 2021

Nu finns det ett test som upptäcker antikroppar mot coronaviruset på bara några sekunder. Lösningen bygger på 3D-printade guldpartiklar i nanostorlek och har tagits fram av forskare i USA.

Nätfiske med paket

15 januari 2021

Microsoft och DHL är de varumärken som används mest vid phishingförsök. De mest utnyttjade branscherna är teknik, följt av logistik och detaljhandel. 

Kommuner ikapp 2035

14 januari 2021

Behovet av digital kompetens har fördubblats de senaste 15 åren inom offentlig sektor. Först 2035 spås myndigheter, regioner och kommuner att vara ikapp den privata sektorn.

Lämnar VMware för Intel

14 januari 2021

Pat Gelsinger ersätter Bob Swan och blir ny vd på Intel. Pat Gelsinger kommer närmast från rollen som vd för VMware men har en lång historia med Intel, där han började jobba som tonåring.

Hundens nya vän

14 januari 2021

En uppkopplad dörr låter din hund springa in och ut ur huset som den vill, utan att du behöver vara hemma.