Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Facebooks sjuka AI

Munskydd Handsprit Och Termometer Mot Ljusblå Bakgrund

Enligt en rapport från aktivistorganisationen Avazaar är Facebook en riskfaktor i coronapandemin. Med  hjälp av Facebook kan miljontals inlägg med falsk eller felaktig hälsoinformation nå miljarder användare.

– Facebooks algoritm är ett stort hot mot den globala folkhälsan. Mark Zuckerberg lovade att presentera tillförlitlig information under pandemin, men hans algoritm saboterar dessa ansträngningar genom att driva många av Facebooks 2,7 miljarder användare till nätverk som sprider felinformation om hälsa, säger Fadi Quran, kampanjansvarig på aktivistorganisation Avaaz.  

Enligt en rapport från Avazaar har Facebooks användare tagit del av felaktig hälsoinformation 3,8 miljarder gånger under året som gick. Något som peakade under den mest intensiva covid-19-krisen. Det är forskare som analyserat Facebook-konton från USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Italien.

Fel når fler

Enligt forskarna har de tio ledande webbplatserna som sprider felaktig hälsoinformation nästan fyra gånger så många visningar på Facebook som information från officiella webbplatser, till exempel Världshälsoorganisationen.

En betydande mängd felinformation delades från offentliga sidor, där 42 av dem följdes av mer än 28 miljoner människor.

Miljoner raderade inlägg

Facebook tillbakavisar anklagelserna och säger att företaget delar Avaazs vision om korrekt hälsoinformation.

– Tack vare vårt globala nätverk av faktakontroller kunde vi under april till juni sätta varningsmärkning på 98 miljoner inlägg med felaktig covid-19-information. Sju miljoner inlägg som kan leda till stor skada togs bort helt, skriver Facebook i ett uttalande.

Trots dessa ansträngningar visar Avaazs rapport att 16 procent av den felaktiga informationen om hälsa som Facebook identifierat också märks med en varningsetikett.

Källa: BBC News

24 augusti 2020 Reporter anne hammarskjöld digit Foto adobestock

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.