Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Facebooks antivaxx

Vaccin Corona

Facebook förbjuder vaccinmotståndares försök att sprida desinformation om covid-19. Bland annat är det inte tillåtet att skriva att coronavaccinet är farligare än viruset, att det är giftigt eller att vaccinet kan orsaka autism. 

– Dessa nya policys kommer hjälpa oss i arbetet med att vidta aggressiva åtgärder mot desinformation om covid-19 och vaccin, skriver Facebook i ett blogginlägg.  

Sedan tidigare har Facebook satt stopp för desinformation angående vaccin genom att gömma undan de inläggen. 

Nu har plattformen, tillsammans med WHO, tagit fram nya innehållsregler över vad som får publiceras. En stor del av reglerna handlar om vaccin mot covid-19. 

Till exempel tillåts inte inlägg om att covid-19 är konstgjort, att vaccinet är farligare än viruset eller att vaccinet är giftigt eller kan orsaka autism.

De nya reglerna ska göra det möjligt för moderatorer att kunna agera på konton, sidor och grupper där desinformation publiceras. Personer som vid upprepade tillfällen bryter mot reglerna kommer stängas av från Facebook. 

Det är inte första gången som Facebook förstärker sin covidpolicy. I december började bolaget radera inlägg om att vacciner innehåller mikrochip, att ansiktsmasker inte förhindrar spridning och att 5G-teknik bidrar till eller orsakar infektioner.

Källa: Engadget, Feber, The Guardian

10 februari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Facebook lär av bebis

8 mars 2021

Facebook har tagit fram en AI som lär sig på ett liknande sätt som små barn. Enligt bolaget ska lösningen användas för att moderera innehåll på plattformen och ska främja opartiskhet.

Brottsutredning för vaccinhack

8 mars 2021

Ryska hackar tog sig in i European Medicines Agency, EMA, under hösten 2020. I över en månad kunde de följa diskussioner om köpvillkor och destinationer för coronavaccin från Pfizer and BioNTech.

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället.