Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Whatsapp tappar

Suddiga Människor I Rörelse

Whatsapp rasar på nedladdningslistorna samtidigt som meddelandeappar som Signal och Telegram växer. Men den kommande uppdateringen som tros ligga bakom tappet bygger enligt bolaget på en missuppfattning.

– Uppdateringen gjordes för att lägga in ett par funktioner för företagsmeddelande och för att skapa större transparens. Det finns inga förändringar kring vårt datadelande med Facebook någonstans i världen, säger Niamh Sweeney, director of public policy EMEA på Whatsapp.

Från Whatsapp till Signal

I samband med att användare i början av året blev underrättade om den kommande uppdateringen i februari, började en ryktet spridas att uppdateringen skulle innebära att Whatsapp skulle börja dela sina data med Facebook som äger appen.

Och det tros vara orsaken till den stora massa människor som verkar ha lämnat chattjänsten ibland annat Storbritannien. Enligt analytikerfirman App Annie har Whatsapp rasat från plats 8 till 23 av de mest nedladdade apparna. Samtidigt har alternativa chattappar som Signal och Telegram hämtat in sammanlagt över 32 miljoner användare på de brittiska öarna och mellan den 6 och 9 januari gick Signal från att ligga utanför topp 1000 till att bli den mest nedladdade appen.

– Den här typen av skiften mellan meddelandeappar är inte ovanligt. Det ligger i deras natur att användare kan komma och lämna i stora antal, särskilt om det finns någon yttre påverkan, eftersom de bygger på att man har kontakt med varandra. De senast åren har just kryptering och integritetskrav stått högt på användares agenda, säger Amir Ghodrati på App Annie.

Senarelagd uppdatering

I ljuset av det stora tappen och missförstånden kring uppdateringen skjuter nu Whatsapp upp uppdateringen till 15 maj.

– Vi vill vara tydliga med att policyuppdateringen inte påverkar integriteten och säkerheten när vi messar privat med vänner och familj, skriver Whatsapp på sin sajt.

Källa: The Guardian

 

 

26 januari 2021 Reporter Tim Leffler säkerhet Foto Adobestock

Senaste nytt

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället. 

Ny look i Outlook

4 mars 2021

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Nya språk för Webex

3 mars 2021

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.