Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Facebook backar

Flipflops Med Australiensiska Flaggan

Nu finns det återigen nyheter i Facebooks flöde i Australien. Det innebär att sociala medie-bolaget därmed har gått med på att betala en mindre ersättning till nyhetsmedier som delas på Facebook.

– Jag tror Facebook blinkade först här och att det helt klart blev en form av global backlash. Facebook såg nog att regeringar världen över tog en lite hårdare linje än vad de kanske räknat med, säger Stephen Scheeler, tidigare chef för Facebook Australia.

Vänner igen

Facebook backar från åtgärden förra veckan där sociala medier-plattformen gjorde det omöjligt för användare att dela nyheter från australiensiska medier samtidigt som nyhetsmediernas Facebooksidor rensades på innehåll. Nu säger talespersoner för plattformen att man är glada att rätta sig efter vad lagen efterfrågar eftersom det tydliggjorts att det är upp till Facebook att förhandla med de medieföretag som plattformen själv väljer att stötta.

– Det ger oss möjligheten att ingå i kommersiella partnerskap under vettigare förutsättningar, vilket var det vi ville, säger en anonym medarbetare på Facebook.

I veckan ska Facebook ha börjat ingå i förhandlingar bland annat med mediekoncernen Seven West Media, The Guardian Australia och Rupert Murdoch's News Corporation.

– Facebook har blivit vän med Australien igen, säger Australiens finansminister Josh Frydenberg.

Kritik mot lagen

Efter Facebooks vändning, och Googles tidigare tillmötesgående, spekuleras det i att den australiensiska regeringen kanske inte behöver gå i mål med lagförändringen som skulle innebära att bolag som Google och Facebook tvingas att betala mediehusen för det redaktionella innehållet som sprids på deras respektive plattform.

En lag som Silicon Valley-riskkapitalisten och tech-konsulten Benedict Evans förkastar.

– Australien skrev en lag som var omöjlig att rätta sig efter och nu säger man att det har varit en succé eftersom den inte behöver användas i praktiken. Det har förklätts i att det handlar om överenskommelser mellan bolag när det egentligen handlar om en skatt, och jag tror detta tillvägagångssätt kommer att spridas.

Stycka upp jättarna

Ex-chefen Stephen Scheeler tror att den kanske enda önskvärda vägen framåt är att stycka upp de stora techbolagen.

– Jag har landat i uppfattningen att det inflytande dessa stora bolag har på våra hjärnor och vårt beteende som medborgare och konsumenter är så pass kraftfullt att, att lämna dem i händerna på ett fåtal kontrollerande individer som i Facebooks fall är ett recept för en katastrof.

Källa: BBC

24 februari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

EU mot igenkänning

16 april 2021

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Kvinnor mer videotrötta

16 april 2021

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Coop scannar hållbarhet

15 april 2021

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Konsert när du vill

15 april 2021

En ny strömningstjänst för konserter startar i Norden. Tanken är att bli en sorts Netflix för musikevenemang där du kan lyssna på dina favoritartisters framträdanden hemifrån när du vill. 

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.