Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

AI för myndigheter

Pratbubbla I 3D Och I Svenska Flaggan

Snart finns en AI-lösning för svensk språkförståelse. Med Rise-projektet Språkmodeller för svenska myndigheter hoppas bland annat Skatteverket på smidigare administration och en mer flexibel dialog med medborgarna.

– Vår ambition med projektet är att alla myndigheter ska kunna använda den bästa svenska AI-teknologin för att hantera sina informationsflöden, säger Magnus Sahlgren, senior forskare inom intelligenta system på Rise, som leder arbetet med att utveckla en första AI-baserad språkförståelsemodell för svenska myndigheter.

Projektet Språkmodeller för svenska myndigheter ska resultera i en modell för digital språkförståelse anpassad för myndighetskommunikation. Arbetsförmedlingen, Skatteverket och Tillväxtverket är några av projektets samarbetspartners.

AI-baserad språkhjärna

I fjol gjordes en omfattande inmatning av skönlitteratur, faktaböcker, dagstidningar och magasin på Kungliga Biblioteket. Arbetet har resulterat i en artificiell svensk språkhjärna som myndigheter, företag, forskare och andra aktörer kan använda för olika syften.

Rise projekt gör det möjligt att snabbt träna AI att sortera och kategorisera mejl, rapporter och dokument och se till att rätt handläggare har rätt information vid rätt tidpunkt. Arbetet börjar med en omfattande inventering av myndigheters vanliga kommunikationsflöden.

– Mejl kommer exempelvis att automatiskt kunna skickas vidare till rätt avdelningar eller rätt personer, eller kategoriseras på ett visst sätt. En väl utvecklad AI kan förstå information lika bra som vi människor, i många fall bättre. Ett mejl som rör F-skattsedel behöver exempelvis inte länge innehålla ordet F-skattsedel för att AI:n genast ska förstå sammanhanget och veta vad som ska göras med informationen.

Förstår alla dialekter

Med hjälp av språkmodellen ska medborgare också kunna skriva in frågor på en myndighets webbplats och få svar direkt. AI:n förstår meningen bakom enskilda uttryck och svarar på varje fråga oavsett hur och på vilken dialekt den är formulerad. Modellen kommer att testas och utvärderas för att ge neutrala och korrekta svar.

Projektet finansieras av Vinnova och de första AI-lösningarna ska finnas i drift i slutet av året.

Källa: Rise

4 februari 2021 Uppdaterad 8 februari 2021 Reporter anne hammarskjöld digit Foto adobestock

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.