Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

AI bättre än en student

Studentmössa Mot Himmel

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

– Vi anlitade en panel med professorer som gjorde i ordning en skrivuppgift och gav den dels till universitetsstudenter som studerar skrivande på olika nivåer, delstill AI:n GPT-3. Lärarna fick sedan rätta och kommentera artiklarna, skriver Eduref.net, en organisation för studenter och utbildning.

GPT-3 är en djupinlärningsmodell specialiserad på språk, och står för Generative Pre-Trained Transformer 3. GPT-3 såg dagens ljus i juni 2020 och gjorde sig snabbt känd för att kunna skapa språkligt innehåll genom att anamma ett mänskligt sätt att skriva bättre än någon annan tidigare modell.

B- i amerikansk historia

Skrivuppgifterna GPT-3 och de andra studenterna fick handlade om amerikansk historia, juridik, vetenskapliga metoder för att ta fram vaccin för covid-19 och kreativt skrivande. GPT-3 fick C i snittbetyg, med F i kreativt skrivande, C i uppsatsen om effektiviteten hos coronavaccin, och B- i amerikansk historia respektive juridik. I både coronavaccinsuppsatsen , vilket var bättre än en av de mänskliga studenterna.

Lärarna som rättade tyckte att AI:n var bäst på att efterlikna mänsklig grammatik och meningsuppbyggnad, även om texterna emellanåt var något tekniska. Det tog den dock bara drygt tre timmar att avsluta uppgiften, medan det för studenterna tog tre dagar.

– GPT-3:s texter fick mer eller mindre samma återkoppling som studenterna i samtliga avseenden, vad gäller grammatik, meningsuppbyggnad, detaljer och språklig ton, skriver Eduref.net.

GPT-3 är utvecklad av OpenAI, som bland annat Elon Musk var med och startade. Modeller som ska härma ett mänskligt sätt att skriva har varit notoriskt svåra att utveckla, eftersom de helt enkelt inte förstår vad de skriver

Källa: ZDnet

25 februari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Mostphotos

Senaste nytt

EU mot igenkänning

16 april 2021

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Kvinnor mer videotrötta

16 april 2021

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Coop scannar hållbarhet

15 april 2021

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Konsert när du vill

15 april 2021

En ny strömningstjänst för konserter startar i Norden. Tanken är att bli en sorts Netflix för musikevenemang där du kan lyssna på dina favoritartisters framträdanden hemifrån när du vill. 

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.