Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

AI-konst på IBM

Beingunthinkable Redigerad

Den 11 februari invigs konstverket Being Unthinkable… vilket är en interaktiv bläckfiskliknande AI-skulptur. Den ska sväva fyra meter över marken på IBM:s huvudkontor i Kista och visa hur högavancerad teknik kan användas som verktyg för konst.

Vi har en tradition av att söka nya möjligheter och användningsområden för den teknik vi utvecklar. Nu tillgängliggörs ett offentligt konstverk, skapat av teknik som annars är otillgänglig för konstnärer och visar hur vi kan fortsätta utforska potentialen för AI, säger Anna-Lena Beckman, fastighetschef för IBM Sverige.

Being Unthinkable... är en robotvarelse som utåt liknar en bläckfisk. I konstverket har man sammankopplat olika AI-system, där ett är IBM:s Watson, med 3 000 år av världens filosofi.

Robotvarelsen söker kontakt och gör det möjligt för människa och maskin att mötas i dialog. När du interagerar med konstverket får du en unik fråga via en app och som respons på ditt svar reagerar varelsen kroppsligt genom en färgskiftande koreografi.

– Vad reaktionen betyder är upp till betraktaren att tolka och vi vill aktivera den estetiska interaktionen. Det faktum att maskininlärningsprocessen är dold för oss människor på samma sätt som tillblivelsen av ett konstverk, är något vi intresserat oss för, säger Alessandra Di Pisa, en del av konstnärsduon DiPisaStasinski som skapat konstverket.

Ibmkonstnärsporträtt Dipisastasinski

Konstnärerna Alessandra Di Pisa och Robert Stasinski.

Being Unthinkable... är inspirerat av samarbetet mellan konstnären Sture Johannesson och IBM:s dataingenjör Sten Kallins på 70-talet. Men konstverket ska också vara en motreaktion på vad många förväntar sig av dagens teknik.

Vi förlitar oss på att avancerad teknik ska ge svar på alla möjliga typer av frågor, som hur vi ska hitta en viss plats eller till och med lösningen på ett svårt problem. Men med människan i centrum skiftar verket fokus från svaret till nyfikenhet. Den artificiella varelsen bjuder in till en kommunikationslek med utgångspunkt i det mest grundläggande för det mänskliga varat frågan, säger Robert Stasinski, den andra delen av konstnärsduon DiPisaStasinski.

Interaktionen med Being Unthinkable... kan till en början bara ske på IBM:s huvudkontor där den kommer hänga permanent. Invigningen kommer att livesändas från Watson Media den 11 februari.

Källa: IBM 

9 februari 2021 Uppdaterad 10 februari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto IBM

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

EU mot igenkänning

16 april 2021

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Kvinnor mer videotrötta

16 april 2021

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Coop scannar hållbarhet

15 april 2021

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Konsert när du vill

15 april 2021

En ny strömningstjänst för konserter startar i Norden. Tanken är att bli en sorts Netflix för musikevenemang där du kan lyssna på dina favoritartisters framträdanden hemifrån när du vill. 

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.