Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

3D-hus i lera

3D Printat Hus I Lera

Ett koldioxidneutralt hus helt i lera byggt av en 3D-printer med en form som ett getingbo. Det är resultatet av ett samarbete mellan en arkitektfirma och det italienska 3d-print bolaget WASP.  

3D-printade hus är ett fenomen som växt fram de senaste åren, i form av både lägenhetsbyggnader och prototyphus gjorde för planeten Mars.

Tecla-hus

Nu ser ytterligare en typ av 3D-printade hus dagens ljus. De kallas för Tecla-hus, där Tecla är en förkortning av technology and clay. Husen är utvecklade av World Advanced Savings Project, WASP, ett italienskt företag som gör stora 3D-skrivare, och det som är unikt med just dessa hus är att materialet enbart består av lera som är taget från platsen där de byggts i norra Italien.

Inspirerade av getingbo

Husen är inspirerade av getingartens spenslig murargetings bo, som bygger runda bon gjorda av just lera. Det tog runt 200 timmar för två stora 3D-skrivare som arbetade parallellt med att bygga huset i 12 millimeter tjocka lager åt gången.

– Husen är anpassningsbara utifrån det material som finns på platsen de byggs, säger skaparna vars förhoppning är att deras hus ska inspirera till andra projekt runt om i världen.

Källa: Singularity Hub

18 februari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto WASP

Senaste nytt

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället. 

Ny look i Outlook

4 mars 2021

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Nya språk för Webex

3 mars 2021

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.