Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Minskat mobilsug

Mobil 960640

I Västeuropa byter numera genomsnittet sin telefon var 40:e månad. Det är en rekordhög siffra, men som beräknas sjunka till var 33:e månad till 2025 och skillnaderna mellan olika länder är stor.

Vi uppskattar att den genomsnittliga ersättningscykeln för smartphones har förlängts från lägstanivån på 25 månader 2015 till en topp på 40 månader 2020. Europeiska konsumenter byter idag sina telefoner mindre ofta på grund av bland annat bristande hårdvaruinnovation och pandemin som orsakat kaos i regionen, säger Boris Metodiev, Associate Director på Strategy Analytics. 

De kommande fem åren lär dock utvecklingen vända. När ekonomin återhämtar sig och allt fler vill ha 5G-telefoner förutspår Strategy Analytics att snittpersonen lär ha sin telefon i 39 månader 2021 och 33 månader 2025. 

Det finns en stor variation i hur ofta snittpersonen i olika europeiska länder byter sin telefon. 

I Storbritanninen byter konsumenter ut sina smartphones i snitt ungefär vartannat år, men i Frankrike uppgraderar man sin telefon i snitt var tredje år. Lokala faktorer, som exempelvis 5G-beredskap, spelar en stor roll i hur ofta befolkningen investerar i nya telefoner, säger Boris Metodiev. 

Källa: Strategy Analytics

26 januari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället. 

Ny look i Outlook

4 mars 2021

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Nya språk för Webex

3 mars 2021

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.