Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Minskat mobilsug

Mobil 960640

I Västeuropa byter numera genomsnittet sin telefon var 40:e månad. Det är en rekordhög siffra, men som beräknas sjunka till var 33:e månad till 2025 och skillnaderna mellan olika länder är stor.

Vi uppskattar att den genomsnittliga ersättningscykeln för smartphones har förlängts från lägstanivån på 25 månader 2015 till en topp på 40 månader 2020. Europeiska konsumenter byter idag sina telefoner mindre ofta på grund av bland annat bristande hårdvaruinnovation och pandemin som orsakat kaos i regionen, säger Boris Metodiev, Associate Director på Strategy Analytics. 

De kommande fem åren lär dock utvecklingen vända. När ekonomin återhämtar sig och allt fler vill ha 5G-telefoner förutspår Strategy Analytics att snittpersonen lär ha sin telefon i 39 månader 2021 och 33 månader 2025. 

Det finns en stor variation i hur ofta snittpersonen i olika europeiska länder byter sin telefon. 

I Storbritanninen byter konsumenter ut sina smartphones i snitt ungefär vartannat år, men i Frankrike uppgraderar man sin telefon i snitt var tredje år. Lokala faktorer, som exempelvis 5G-beredskap, spelar en stor roll i hur ofta befolkningen investerar i nya telefoner, säger Boris Metodiev. 

Källa: Strategy Analytics

26 januari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.