Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Mobiler till alla lärare

Telefoner Mot Turkos Bakgrund

Alla lärare och all annan personal på Nannaskolan i Uppsala har en tjänstemobil, vilket är ganska unikt. Beslutet togs av rektor Henrik Ljungblom som anser att skolans personal inte ska behöva använda sina privata mobiler i jobbet.

– Vi är den enda skolan i Uppsala där alla i personalen har sin egen arbetstelefon, och vi sticker även ut jämfört med skolor i hela Sverige, säger Henrik Ljungblom, rektor på grundskolan Nannaskolan i Uppsala.

Nästan alla mobilsugna

Vanligtvis är det i första hand skolkuratorn, skolsköterskan och skolpsykologen som har en mobiltelefon som arbetstelefon istället för ett fast nummer, vilket Henrik Ljungblom tyckte var rimligt, i kraft av deras yrkesroll.

Efter dem följer specialpedagogerna som har frekvent kontakt med specialpedagoger på andra skolor.

Jag tror att många tror att det är dyrare än vad det är.

Men under hösten 2018 började också idrottslärarna på Nannaskolan tycka att det kunde vara värdefullt med en mobil när de är ute med klasser på olika exkursioner. Och lokalvårdaren kunde ju vara bra att nå om något oförutsett skulle inträffa.

– Eftersom det var en del som var så pass intresserade av att ha en arbetsmobil började jag kolla hur det såg ut för hela personalen. Det visade sig att ungefär hälften av alla lärare använde sin privata telefon i arbetssammanhang så pass mycket att det inte riktigt var hållbart, säger Henrik Ljungblom.

Teams och inga interntelefoner

Under den här perioden hade Uppsala kommun av olika skäl samtidigt en bra uppgörelse med sin telekomleverantör, vilket ledde till att Henrik Ljungblom skaffade mobiler till all personal på skolan, vilket handlar om ungefär 60 abonnemang.

Och vinsterna har varit många.

– För det första använder vi Microsoft Teams mycket, vilket blir ännu enklare via telefonerna. Att skriva idag är mycket vanligare än att ringa och därför underlättar det enormt att alla har varsin smart telefon. För det andra slipper vi använda våra interna telefonsystem eller snabbtelefoner som saknas på skolan.

Henrik Ljunblom Proffe

Henrik Ljungblom, rektor på Nannaskolan i Uppsala.

Ta hem, stäng av

Henrik Ljungblom har varit noga med att bara för att läraren nu är nåbar hela tiden, innebär inte det att han eller hon ska ta med sig arbetet hem.

– Jag förväntar mig att respektive lärare tar med sin dator och telefon hem, men jag förväntar mig samtidigt att de är avstängda om man inte arbetar, säger han.

Varför har inte fler skolor detta upplägg tror du?

– Jag tror att många tror att det är dyrare än vad det är, men eftersom vi samtidigt sparar på att plocka bort våra fasta telefoner och våra interntelefoner blir det inte nödvändigtvis det.

9 december 2020 Uppdaterad 27 januari 2021 Reporter Tim Leffler it i skolan Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Ung Grabb Med Vr Glasögon Tittar Uppåt Mot Rosa Bakgrund

Malmö digg-certar skolor

19 apr 2021 digit

Malmö skattar skolornas digitala utveckling, både som ett stöd för skolorna och även för att driva på utvecklingen. Verktyget bygger på ett europeiskt samarbete och Malmö stad är drivande i Sverige.

Digitalt Möte

Bättre möten utan video

7 apr 2021 digit

Digitala möten fungerar bättre utan video. Att se varandra underlättar inte för att lösa problem och uppdelningen mellan deltagarna i mötet fungerar bättre utan kamera. Det visar en ny studie.

En Talarstol Med Två Mikrofoner

Kommunpolitik på distans

22 mar 2021 digit

Södertälje kommun har fattat beslut under fullmäktigemöten på distans, med ibland drygt 100 ledamöter. Den stora utmaningen har inte varit att få till de tekniska lösningarna, utan att utbilda alla ledamöter hur tekniken fungerar.

Flicka Sitter Framför Dator Hemma Och Gör Skoluppgift

Brister i undervisningen

17 feb 2021 digit

Utmaningen med distansundervisning under pandemin har varit att ha en bra och spontan kommunikation mellan lärare och elev. Samtidigt är förhoppningen att undervisning på distans ska bereda vägen för ett bättre regelverk för fjärrundervisning. Det menar forskaren Anna Åkerfeldt.

Christian Landgren Mot Rosa Bakgrund

Förälder gör skolplattform

8 feb 2021 digit

Christian Landgren var missnöjd med Stockholms stads skolplattform och gjorde en egen variant. Kommunen tycker att tanken är god, men är kritiska till lösningen.

Man Vid Stor Griffeltavla

Bättre lärare med sensorer

8 feb 2021 digit

Sedan snart ett år mäter fyra sensorer hur läraren Christian Svedenkrans rör sig i klassrummet. Att bli medveten om rörelsemönster ger ett pedagogiskt lyft för läraren och kan även förbättra elevernas studieresultat.

Skola Tomt Klassrum

Skolverkets DNP-råd

3 feb 2021 digit

Om två år ska de nationella proven vara digitala, men det finns fortfarande stora utmaningar. Schrems II-domen påverkar hur personuppgifter ska hanteras och dessutom är det oklart om alla skolor har tillräckligt bra teknik.

Magnus Wink Slöjd2

Digital slöjd

28 jan 2021 digit

Magnus Wink utbildar lärare i bland annat slöjd och sedan pandemin har han gjort det digitalt och helt på distans. Några av utmaningarna har handlat om att hålla nere maskinljudet och att faktiskt spara snarare än att förlora tid.

Semira Vikström

Så jobbar Årets skolledare

12 jan 2021 digit

Semira Vikström utsågs till Årets skolledare 2020. Visättraskolan var tidigare en skola som hade problem att attrahera elever, men nu har trenden vänt. Arbetet startade med en stor kartläggning av verksamheten, ett ökat fokus på trivsel och tydliga visioner.