Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Geelys nya partner

Drapperad Kinesisk Flagga

Bilkoncernen Geely ska starta ett nytt bolag tillsammans med techbolaget Baidu som driver Kinas största sökmotor. Tillsammans ska de utveckla elektrifierade fordon.

– Som en av stor kinesisk biltillverkare med global räckvidd har Geely den unika erfarenheten och resurser för att utforma, producera och lansera energieffektiva, tillförlitliga och säkra bilar i stor skala, säger Robin Li, CEO på Baidu.

Kinas Google

Baidu brukar kallas för Kinas Google och ger sig alltså nu in på marknaden för elektriska bilar tillsammans med Geely. Tanken är att bland annat slå ihop Geelys open source-teknik Sustainable Experience Architecture, SEA tillsammans med Baidus system för självkörande fordon. Geely kommer stå för fordonen och Baidu för tekniken bakom körningen i det nya bolaget som ännu inte fått ett namn.

Samarbete med Volvo

Geely äger bland annat Volvo Cars, som sedan tidigare redan har ett samarbete med Baidu där det kinesiska bolagets AI-teknik ska hjälpa Volvo att utveckla självkörande och uppkopplade bilar för den kinesiska marknaden.

– Det strategiska partnerskapet kommer framförallt innebära en samverkan i kring forskning, utveckling och produktion av intelligenta och uppkopplade fordon, skriver Geely i ett pressmeddelande.

Nyheten om det nya samarbetet kommer bara några dagar efter att det kommit uppgifter om att Hyundai och Apple för samtal om att utveckla elbilar.

Källa: Caranddriver.com, SvD

 

12 januari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto digit

Senaste nytt

Fördel digital vård

22 april 2021

Nio av tio föredrar att träffa sjukvården på distans istället för fysiskt. Nu spår experter en ordentlig omstrukturering av vårdbranschen.  

Svenskt datacenter för Cisco

22 april 2021

Cisco slår upp dörrarna till ett nytt datacenter på en hemlig plats strax söder om Stockholm. Enligt bolaget kommer det att innebära säkrare och bättre prestanda för kunderna.  

Huawei utanför topp 5

21 april 2021

Mobilförsäljningen landade på 340 miljoner enheter under årets första kvartal, vilket är en 24-procentig ökning gentemot Q1 2020. Huawei är borta från topp fem, men en stor del av ökningen kommer ändå från Kina och tre kraftigt växande leverantörer.

Först med blockkedje-öl

21 april 2021

Snart lanseras Helt Spårat, som är Sveriges första blockkedje-öl. Syftet är att kunna dokumentera och följa ölets alla processer, från att maltkornet sås till att ölet tappas upp på flaska.

Stressade videoögon

20 april 2021

Vi spenderar alltmer tid vid våra skärmar och inte minst nu under pandemin, vilket också märks för våra ögon. Ett sätt att undvika försämrad ögon- och synhälsa kan vara att ta en del möten på telefon istället för video.

Pandemieffekt för blockkedja

20 april 2021

De globala investeringarna i blockkedjeteknik kommer att landa på 6,6 miljarder dollar i år, vilket är en ökning på över 50 procent jämfört med 2020. Den ökade efterfrågan är bland annat en effekt av pandemin och kravet på säkra leveranskedjor.