Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Geelys nya partner

Bilkoncernen Geely ska starta ett nytt bolag tillsammans med techbolaget Baidu som driver Kinas största sökmotor. Tillsammans ska de utveckla elektrifierade fordon.

Text Tim Leffler Foto digit 12 januari 2021 digit

Drapperad Kinesisk Flagga

– Som en av stor kinesisk biltillverkare med global räckvidd har Geely den unika erfarenheten och resurser för att utforma, producera och lansera energieffektiva, tillförlitliga och säkra bilar i stor skala, säger Robin Li, CEO på Baidu.

Kinas Google

Baidu brukar kallas för Kinas Google och ger sig alltså nu in på marknaden för elektriska bilar tillsammans med Geely. Tanken är att bland annat slå ihop Geelys open source-teknik Sustainable Experience Architecture, SEA tillsammans med Baidus system för självkörande fordon. Geely kommer stå för fordonen och Baidu för tekniken bakom körningen i det nya bolaget som ännu inte fått ett namn.

Samarbete med Volvo

Geely äger bland annat Volvo Cars, som sedan tidigare redan har ett samarbete med Baidu där det kinesiska bolagets AI-teknik ska hjälpa Volvo att utveckla självkörande och uppkopplade bilar för den kinesiska marknaden.

– Det strategiska partnerskapet kommer framförallt innebära en samverkan i kring forskning, utveckling och produktion av intelligenta och uppkopplade fordon, skriver Geely i ett pressmeddelande.

Nyheten om det nya samarbetet kommer bara några dagar efter att det kommit uppgifter om att Hyundai och Apple för samtal om att utveckla elbilar.

Källa: Caranddriver.com, SvD

 

Senaste nytt

Nätfiske med paket

15 januari 2021

Microsoft och DHL är de varumärken som används mest vid phishingförsök. De mest utnyttjade branscherna är teknik, följt av logistik och detaljhandel. 

Kommuner ikapp 2035

14 januari 2021

Behovet av digital kompetens har fördubblats de senaste 15 åren inom offentlig sektor. Först 2035 spås myndigheter, regioner och kommuner att vara ikapp den privata sektorn.

Lämnar VMware för Intel

14 januari 2021

Pat Gelsinger ersätter Bob Swan och blir ny vd på Intel. Pat Gelsinger kommer närmast från rollen som vd för VMware men har en lång historia med Intel, där han började jobba som tonåring.

Hundens nya vän

14 januari 2021

En uppkopplad dörr låter din hund springa in och ut ur huset som den vill, utan att du behöver vara hemma. 

Svensk sand i 3D

13 januari 2021

Idag används sand från Tyskland i 3D-skrivare, trots att svensk sand skulle innebära en bättre kvalitet till en lägre kostnad och ökad hållbarhet. Det konstaterar ett forskningsprojekt vid Rise.

Toan kollar din hälsa

13 januari 2021

Det japanska företaget Toto har tagit fram en Wellness Toilet som kontrollerar användarens avföring och analyserar personens hälsa, varje gång toaletten används.