Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Fem hållbara tips

Fem Färgglada Cirklar Mot Vit Bakgrund

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

– Oavsett om du köper in datorer åt flera tusen anställda eller bara åt dig själv, är tanken att våra praktiska tips och råd ska underlätta för dig att hantera dina IT-produkter mer cirkulärt" säger Clare Hobby, från TCO Development, en av organisationerna som grundat Circular Electronics Day.

50 miljoner ton elavfall

Enligt TCO har vi idag en ekonomisk modell där mycket naturresurser utvinns för att tillverka produkter som vi använder ganska korta tidsperioder. Förutom att vi genom det förbrukar ändliga resurser skapas också elavfall varje år på runt 50 miljoner ton.

– Alla kan göra något. Engagera din organisation på ett positivt sätt genom att be om mer hållbara elektroniska produkter eller börja med din egen elektronikanvändning. Varje steg mot mer cirkulär hantering av it-produkter är en vinst för miljön

Inspirera andra

Inför Circular Electronics Day, som mer än 20 organisationer och bolag i Sverige står bakom, har TCO Development tagit fram tips för hur såväl privatpersoner som organisationer kan bli bättre på att återvinna och återanvända tekniska produkter.

– I år vill vi att Circular Electronics Day ska belysa verkliga exempel på hur organisationer och konsumenter bidrar till att bygga en cirkulär ekonomi genom att hantera sina it-produkter mer varsamt. Genom att använda hashtaggen #CircularElectronicsDay kan du vara med och inspirera andra, säger Clare Hobby.

Fem tips på en hållbarare it-hantering

  1. Förläng livslängden på dina it-produkter. Detta är det viktigaste du kan göra för att minska miljöavtrycket. Uppgradera och reparera dina produkter så att de håller längre. Det finns en marknad för begagnade produkter, där du kan köpa och sälja din elektronikär.
  2. Om du behöver köpa ny elektronik, håll utkik efter en hållbarhetscertifiering där cirkulära krav ingår och en oberoende part kontrollerar att kraven uppfylls.
  3. Välj en hållbar produkt som du kan använda länge. Undvik att köpa elektronik som inte går att reparera och uppgradera. Då riskerar du inte att den måste slängas efter kort användningstid.
  4. Klimatkompensera avtrycket från ditt e-avfall, antingen genom att återvinna en annan likvärdig produkt eller genom att köpa en kompensationstjänst.
  5. Elektronik innehåller värdefulla resurser som kan återanvändas. Om det inte är möjligt att återanvända eller att någon annan kan återanvända den, ta den till en elektronikåtervinnare där de hanterar produkter på ett ansvarsfullt sätt.

Källa: TCO Development

21 januari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället. 

Ny look i Outlook

4 mars 2021

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Nya språk för Webex

3 mars 2021

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.