Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Rent avfall i Västerås

VafabMiljö i Västerås utbildar skolor och företag i avfallshantering. När pandemin slog till fick kommunalförbundet ställa om och spelade istället in allt utbildningsmaterial i en studio, vilket både har uppskattats och gett mersmak.

Text Tim Leffler Foto Adobestock, VafabMiljö 16 december 2020 digit

Bulldoser På Soptipp

Det här är en soptipp från förr i tiden.

– När pandemin kom på allvar fattade vi ett snabbt beslut om att ställa in våra föreläsningar, men eftersom vi ville fullfölja vårt uppdrag spelade vi istället in filmer om ämnet. Resultatet blev väldigt lyckat, säger Eva Favaro, kommunikationschef på avfallshanteringsbolaget VafabMiljö.

Förbättra hållbarhetstrappan

VafabMiljö är ett kommunalförbund i Västerås som ansvarar för avfallshantering, insamling, behandling och avsättning, för tolv kommuner i Västmanland samt Enköping och Heby kommun.

Med ett så förhållandevis stort upptagningsområde menar Eva Favaro att bolaget har en stor möjlighet att påverka den så kallade avfallstrappan, som från högsta till lägsta trappsteget går ut på att minimera, återanvända, återvinna, utvinna energi ur, och sist deponera avfall.

Informera på film

En del i VafabMiljös uppdrag handlar om att åka ut och informera i främst skolor, men också på företag, bostadsbolag och i bostadsrättsföreningar. Något som blev omöjligt under pandemin.

Efter att kommunalförbundet varit tvungna att tacka nej när lärare från flera skolor hörde av sig för att boka in dem, kläcktes idéen om att istället spela in föreläsningarna. Flera saker var viktiga: det skulle se proffsigt ut, anpassas efter varje målgrupp och presenteras av miljöinformatörerna på VafabMiljö.

– Våra föreläsningar brukar vara populära, inte minst på skolorna. Därför ville vi se till så att det fanns material även under pandemin. Vi spelade in fyra filmer för målgrupperna lågstadiet, mellanstadiet, högstadiet/gymnasiet och SFI, tillsammans med ett produktionsbolag i en studio här i Västerås. Även under dessa filmföreläsningar har klasserna möjlighet att chatta och ställa frågor till miljöinformatörerna i filmen, säger Eva Favaro.

Filmerna har blivit väldigt uppskattade och nu planeras fler filminspelningar som riktar sig till bostadsrättsföreningar, företag och andra organisationer.

Eva Favaro Proffe

Eva Favaro, kommunikationschef på VafabMiljö.

– Vi har företag utanför vår region som ibland hört av sig och vill boka oss, vilket har varit svårt att genomföra eftersom de inte ingått i vårt upptagningsområde. Men nu skulle vi istället kunna hänvisa till våra filmer.

I framtiden tror Eva Favaro också att på att utnyttja den digitala plattformen med till exempel e-utbildningar, inte minst för elevernas skull.

Gamification för att sortera rätt

Parallellt med utbildningarna märks det på alla de återvinningscentraler som VafabMiljö hanterar att besökarna blivit mer intresserade av att få veta var deras avfall tar vägen, vad som återvinns och vad som återbrukas, och om det finns möjlighet att följa vad som händer med allt det som kastas.

– Vi tror på återkoppling till alla som sorterar. Framöver kanske en kan tänka sig en sorts gamification-app där du får notiser till din telefon om hur mycket material som sorterats, vad det gör för miljön och vad det ska användas till.

Rekommenderad läsning

Kretskort Mm Som Skräp

3 500 hållbara produkter

17 dec 2020 digit

TCO Development har utvecklat en tjänst där användare kan gå in och jämföra it-produkter och deras klimatavtryck. I dagsläget är mer än 3 500 produkter certifierade.

Uppsala 960640

Bäst på upphandling

14 dec 2020 digit

Uppsala har utsetts till Sveriges bästa klimatstad. Upphandling med mätbara krav på hållbarhet och ett tajt samarbete mellan it- och hållbarhetsavdelningen har varit viktiga verktyg för att uppnå FN:s Agenda 2030.

Man I Orange Bygguniform Står På Solcell Och Fixar

Störst på förnybart

14 dec 2020 digit

Amazon är världens största köpare av förnybar energi. Det kommuniceras efter att bolaget investerar i ytterligare 26 vind- och solenergiprojekt, vilket totalt motsvarar 6,5 gigawatts.

Gron Moln960640

Hållbar i molnet

27 nov 2020 digit

Att byta från traditionell it-infrastruktur till molnet kan minska världens totala it-utsläpp med 5,9 procent. Det motsvarar runt 60 miljoner ton koldioxid per år, eller utsläppen från 22 miljoner bilar. Det visar en ny rapport.

Airbus 960640

Flyg med nollutsläpp

17 nov 2020 digit

Det europeiska flygbolaget Airbus har presenterat tre nya konceptflygplan som drivs på vätgas och inte släpper ut några växthusgaser. De olika flygplanen ska ha plats för 100-200 passagerare.

Hp Datorer 960640
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Grön it med HP-tjänst

17 nov 2020 digit

Att köpa datorer som tjänst, istället för som produkt, är bra för miljön i flera olika avseenden. HP gör det nu enkelt för företag och organisationer att investera i enheter enligt en product-as-a-service-modell, där man hoppas på en utveckling likt den på mobiler och företagsskrivare. 

En Papperskasse Med Växter Som Sticker Upp
video
Ett samarbete med Dell

Allt förnybart på Dell 2030

13 nov 2020 digit

Inom tio år ska alla förpackningar på Dell bestå av förnybart eller återvunnet material och för varje såld produkt återvinns eller återanvänds en motsvarande produkt. Hållbarhetschef David Lear arbetar för att hänsyn till miljön ska genomsyra hela bolaget och hämtar inspiration från svenska bolag och organisationer.

Minecraftfyrkanter Mot Vit Bakgrund

Västerås i Minecraft

11 nov 2020 digit

Under höstlovet jobbade närmare 200 ungdomar med att skapa ett nytt Västerås, men nu i Minecraft. Resultatet blev ett nytt utseende av staden och även nya bussturer som tar vägen förbi luckan på McDonalds. 

Solros Hållbarhet

Gröna regioner

6 nov 2020 digit

Sveriges regioner fortsätter att minska sin klimatpåverkan, bland annat är gemensamma krav i upphandling ett framgångsrecept i miljöarbetet. Det visar en ny rapport.