Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Digital skolskjuts

Buss Dalarna

I mars öppnar e-tjänsten skolskjuts för vårdnadshavare i Dalarna. Då ska vårdnadshavare till skolskjutsberättigade barn digitalt ansöka om skolskjuts, vilket bland annat ska sänka kostnader och miljöpåverkan.

 När vi nu lyckas genomföra ett så här stort digitaliseringsprojekt i Dalarna, finns det goda förutsättningar för att vi ska kunna fortsätta utveckla digitala lösningar tillsammans, istället för varje kommun för sig, säger Pernilla Wigren, kommundirektör Falun.

Sedan tidigare har Gagnef och Borlänge deltagit i ett lyckat pilotprojekt på området, vilket lett till att man nu utvidgar arbetet till alla kommuner i Dalarna. I utvecklingen har man tagit i beaktande att användarna har olika förutsättningar och erfarenheter av digitala tjänster.

Det har vi haft med oss i utformningen av själva tjänsten, men vi förstår också att det behövs ett språkligt stöd i själva informationen om tjänsten, och därför har vi tagit fram översatt information om e-tjänsten. Det har visat sig fungera bra och de flesta har kunnat ansöka digitalt. Övriga har vi hanterat manuellt vid sidan av, men det har handlat om ett fåtal ansökningar, säger Fredrika Pihlblad, trafikhandläggare i Gagnef.

Tidigare har det automatiskt skickats ut skolkort till alla som varit berättigade till skolskjuts, vilket inneburit onödiga kostnader för kommunerna då en hel del kort aldrig utnyttjats. Det försvinner nu med e-tjänsten, där både vårdnadshavare och handläggare kan följa ärendet digitalt.

 På sikt är förhoppningen att denna förändring ska leda till bättre planeringsunderlag, mindre manuellt arbete, bättre planerad busstrafik och därmed mindre miljöpåverkan, säger Marie Ehlin, kommunchef Orsa.

Gemensam e-tjänsteplattform

Dessutom erbjuds tjänsten i det övergripande projektet gemensam e-tjänsteplattform i Dalarna. Plattformen ska göra att alla kommuner i Dalarna kan erbjuda fler e-tjänster än tidigare, samt att framtagandet av dessa kan ske i samverkan med andra kommuner, både innanför och utanför Dalarna.

 Det gör att vi blir effektivare när vi kan samarbeta och ta fram gemensamma e-tjänster, likväl som vi kan återanvända sådana tjänster som redan någon annan kommun tagit fram. Vi ska inte göra om vad som redan finns, vi ska vidareutveckla det, säger Marie Ehlin.

27 januari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Digit Hub stödjer automation i Skåne

17 maj 2021

Flödesdata i Landskrona och automatiserade processer för möbeltillverkningsföretaget Vilax. Det är två digitaliseringsprojekt som nu får stöd av initiativet Digit Hub. Beslut om stöd till nya projekt fattas under hösten 2021 och verksamheter kan redan nu anmäla sitt intresse.

Teams lär elever att läsa

17 maj 2021

Microsofts nya verktyg Reading Progress ska hjälpa skolelever att förbättra sina läsfärdigheter. Elever spelar in sig själva när de läser och läraren kan bland annat bedöma noggrannhet, uttal och antal ord per minut.

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.