Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Flygande cityambulans

Flygande ambulanser kan snart vara verklighet i New York. De nya flygplanen har mellan upp till 30 procent mer utrymme än en helikopter och ska ha plats för en patient, en anhörig, två akutsjukvårdare, medicinsk utrustning och en pilot. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Urban Aeronautics 11 januari 2021 digit

Flygambulans960640

Fyra CityHawk-plan har sålts till Hatzolah Air.

Kombinationen av att den är relativt liten externt men ändå är rymlig gör att den passar bra i stadsmiljö, nära hinder och människor, med säkerheten som en bil, säger Nimrod Golan-Yanay, vd på Urban Aeronautics. 

CityHawk, som planen kallas, har ingen roterande rotor vilket ska öka smidigheten samt göra det möjligt att landa på platser som inte är helikopterplattor.

För piloten ska styrningen påminna om en helikopter, men med enklare kontroller och en ökad stabilitet.

Flygambulans2

Så här kan flygambulanserna i New York komma att se ut.

Flygbolaget Urban Aeronautics har sålt sina fyra första exemplar av VTOL-planen (vertical take-off and landing) till Hatzolah Air, en ideell leverantör av akutmedicinsk flygtransport, som är baserat i New York.

Dock finns fortfarande vissa regleringshinder som behöver lösas innan VTOL-tekniken kan börja användas. Men om allt går enligt plan kan flygande stadsambulanser vara verklighet inom några år.

Källa: Singularity Hub, Digital Trends

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Nätfiske med paket

15 januari 2021

Microsoft och DHL är de varumärken som används mest vid phishingförsök. De mest utnyttjade branscherna är teknik, följt av logistik och detaljhandel. 

Kommuner ikapp 2035

14 januari 2021

Behovet av digital kompetens har fördubblats de senaste 15 åren inom offentlig sektor. Först 2035 spås myndigheter, regioner och kommuner att vara ikapp den privata sektorn.

Lämnar VMware för Intel

14 januari 2021

Pat Gelsinger ersätter Bob Swan och blir ny vd på Intel. Pat Gelsinger kommer närmast från rollen som vd för VMware men har en lång historia med Intel, där han började jobba som tonåring.

Hundens nya vän

14 januari 2021

En uppkopplad dörr låter din hund springa in och ut ur huset som den vill, utan att du behöver vara hemma. 

Svensk sand i 3D

13 januari 2021

Idag används sand från Tyskland i 3D-skrivare, trots att svensk sand skulle innebära en bättre kvalitet till en lägre kostnad och ökad hållbarhet. Det konstaterar ett forskningsprojekt vid Rise.

Toan kollar din hälsa

13 januari 2021

Det japanska företaget Toto har tagit fram en Wellness Toilet som kontrollerar användarens avföring och analyserar personens hälsa, varje gång toaletten används.