Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Flygande cityambulans

Flygambulans960640

Fyra CityHawk-plan har sålts till Hatzolah Air.

Flygande ambulanser kan snart vara verklighet i New York. De nya flygplanen har mellan upp till 30 procent mer utrymme än en helikopter och ska ha plats för en patient, en anhörig, två akutsjukvårdare, medicinsk utrustning och en pilot. 

Kombinationen av att den är relativt liten externt men ändå är rymlig gör att den passar bra i stadsmiljö, nära hinder och människor, med säkerheten som en bil, säger Nimrod Golan-Yanay, vd på Urban Aeronautics. 

CityHawk, som planen kallas, har ingen roterande rotor vilket ska öka smidigheten samt göra det möjligt att landa på platser som inte är helikopterplattor.

För piloten ska styrningen påminna om en helikopter, men med enklare kontroller och en ökad stabilitet.

Flygambulans2

Så här kan flygambulanserna i New York komma att se ut.

Flygbolaget Urban Aeronautics har sålt sina fyra första exemplar av VTOL-planen (vertical take-off and landing) till Hatzolah Air, en ideell leverantör av akutmedicinsk flygtransport, som är baserat i New York.

Dock finns fortfarande vissa regleringshinder som behöver lösas innan VTOL-tekniken kan börja användas. Men om allt går enligt plan kan flygande stadsambulanser vara verklighet inom några år.

Källa: Singularity Hub, Digital Trends

11 januari 2021 Uppdaterad 12 januari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Urban Aeronautics

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Fördel digital vård

22 april 2021

Nio av tio föredrar att träffa sjukvården på distans istället för fysiskt. Nu spår experter en ordentlig omstrukturering av vårdbranschen.  

Svenskt datacenter för Cisco

22 april 2021

Cisco slår upp dörrarna till ett nytt datacenter på en hemlig plats strax söder om Stockholm. Enligt bolaget kommer det att innebära säkrare och bättre prestanda för kunderna.  

Huawei utanför topp 5

21 april 2021

Mobilförsäljningen landade på 340 miljoner enheter under årets första kvartal, vilket är en 24-procentig ökning gentemot Q1 2020. Huawei är borta från topp fem, men en stor del av ökningen kommer ändå från Kina och tre kraftigt växande leverantörer.

Först med blockkedje-öl

21 april 2021

Snart lanseras Helt Spårat, som är Sveriges första blockkedje-öl. Syftet är att kunna dokumentera och följa ölets alla processer, från att maltkornet sås till att ölet tappas upp på flaska.

Stressade videoögon

20 april 2021

Vi spenderar alltmer tid vid våra skärmar och inte minst nu under pandemin, vilket också märks för våra ögon. Ett sätt att undvika försämrad ögon- och synhälsa kan vara att ta en del möten på telefon istället för video.

Pandemieffekt för blockkedja

20 april 2021

De globala investeringarna i blockkedjeteknik kommer att landa på 6,6 miljarder dollar i år, vilket är en ökning på över 50 procent jämfört med 2020. Den ökade efterfrågan är bland annat en effekt av pandemin och kravet på säkra leveranskedjor.