Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Helst digital post

Två av tre kommuner, närmare bestämt 188 stycken, skickar endast fysiska brev. Det trots att majoriteten av svenskarna helst vill få sina brev digitalt.

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphotos 21 december 2020 digit

Brev Postnord

– De flesta svenskar vill ha sin kommunpost digitalt. I den här takten kommer det dröja flera decennier innan de får det, säger Kivras vd Anna Bäck.

Det är endast möjligt för medborgarna i 92 av 290 kommuner att få digitala postutskick, visar en ny rapport från Kivra. Trots det har kommuner haft möjligheten att skicka digital post på ett säkert sätt sedan 2013, via den statliga infrastrukturen Mina meddelanden.

Av de ungefär 50 miljoner breven som Sveriges kommuner skickar årligen sänds mindre än en procent digitalt. Om alla brev skickas digitalt skulle det kunna leda till besparingar på omkring 250 miljoner kronor per år, och även vinster för miljön.

I rapporten presenterar Kivra även en opinionsundersökning. Den visar att sju av tio svenskar vill att kommuner, regioner och myndigheter ska skicka post digitalt i högre utsträckning än vad som är fallet idag.

– Digital myndighetspost är en viktig pusselbit i digitaliseringen av Sverige. Den ger stora samhällsvinster och är helt nödvändig om Sverige ska vara bäst i världen på att ta tillvara digitaliseringens möjligheter. Så det är oroväckande att så få kommuner är anslutna och att utvecklingen går så sakta, säger Anna Bäck.

De främsta anledningarna till att medborgare vill ha mer digital post är:

  • Det är mer miljövänligt (77 procent)
  • Det är enklare/smidigare (57 procent)
  • Det ger bättre ordning och reda för mig som privatperson (44 procent)

Källa: Kivra

Senaste nytt

Nätfiske med paket

15 januari 2021

Microsoft och DHL är de varumärken som används mest vid phishingförsök. De mest utnyttjade branscherna är teknik, följt av logistik och detaljhandel. 

Kommuner ikapp 2035

14 januari 2021

Behovet av digital kompetens har fördubblats de senaste 15 åren inom offentlig sektor. Först 2035 spås myndigheter, regioner och kommuner att vara ikapp den privata sektorn.

Lämnar VMware för Intel

14 januari 2021

Pat Gelsinger ersätter Bob Swan och blir ny vd på Intel. Pat Gelsinger kommer närmast från rollen som vd för VMware men har en lång historia med Intel, där han började jobba som tonåring.

Hundens nya vän

14 januari 2021

En uppkopplad dörr låter din hund springa in och ut ur huset som den vill, utan att du behöver vara hemma. 

Svensk sand i 3D

13 januari 2021

Idag används sand från Tyskland i 3D-skrivare, trots att svensk sand skulle innebära en bättre kvalitet till en lägre kostnad och ökad hållbarhet. Det konstaterar ett forskningsprojekt vid Rise.

Toan kollar din hälsa

13 januari 2021

Det japanska företaget Toto har tagit fram en Wellness Toilet som kontrollerar användarens avföring och analyserar personens hälsa, varje gång toaletten används.