Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Helst digital post

Brev Postnord

Två av tre kommuner, närmare bestämt 188 stycken, skickar endast fysiska brev. Det trots att majoriteten av svenskarna helst vill få sina brev digitalt.

– De flesta svenskar vill ha sin kommunpost digitalt. I den här takten kommer det dröja flera decennier innan de får det, säger Kivras vd Anna Bäck.

Det är endast möjligt för medborgarna i 92 av 290 kommuner att få digitala postutskick, visar en ny rapport från Kivra. Trots det har kommuner haft möjligheten att skicka digital post på ett säkert sätt sedan 2013, via den statliga infrastrukturen Mina meddelanden.

Av de ungefär 50 miljoner breven som Sveriges kommuner skickar årligen sänds mindre än en procent digitalt. Om alla brev skickas digitalt skulle det kunna leda till besparingar på omkring 250 miljoner kronor per år, och även vinster för miljön.

I rapporten presenterar Kivra även en opinionsundersökning. Den visar att sju av tio svenskar vill att kommuner, regioner och myndigheter ska skicka post digitalt i högre utsträckning än vad som är fallet idag.

– Digital myndighetspost är en viktig pusselbit i digitaliseringen av Sverige. Den ger stora samhällsvinster och är helt nödvändig om Sverige ska vara bäst i världen på att ta tillvara digitaliseringens möjligheter. Så det är oroväckande att så få kommuner är anslutna och att utvecklingen går så sakta, säger Anna Bäck.

De främsta anledningarna till att medborgare vill ha mer digital post är:

  • Det är mer miljövänligt (77 procent)
  • Det är enklare/smidigare (57 procent)
  • Det ger bättre ordning och reda för mig som privatperson (44 procent)

Källa: Kivra

21 december 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Mostphotos

Senaste nytt

Fördel digital vård

22 april 2021

Nio av tio föredrar att träffa sjukvården på distans istället för fysiskt. Nu spår experter en ordentlig omstrukturering av vårdbranschen.  

Svenskt datacenter för Cisco

22 april 2021

Cisco slår upp dörrarna till ett nytt datacenter på en hemlig plats strax söder om Stockholm. Enligt bolaget kommer det att innebära säkrare och bättre prestanda för kunderna.  

Huawei utanför topp 5

21 april 2021

Mobilförsäljningen landade på 340 miljoner enheter under årets första kvartal, vilket är en 24-procentig ökning gentemot Q1 2020. Huawei är borta från topp fem, men en stor del av ökningen kommer ändå från Kina och tre kraftigt växande leverantörer.

Först med blockkedje-öl

21 april 2021

Snart lanseras Helt Spårat, som är Sveriges första blockkedje-öl. Syftet är att kunna dokumentera och följa ölets alla processer, från att maltkornet sås till att ölet tappas upp på flaska.

Stressade videoögon

20 april 2021

Vi spenderar alltmer tid vid våra skärmar och inte minst nu under pandemin, vilket också märks för våra ögon. Ett sätt att undvika försämrad ögon- och synhälsa kan vara att ta en del möten på telefon istället för video.

Pandemieffekt för blockkedja

20 april 2021

De globala investeringarna i blockkedjeteknik kommer att landa på 6,6 miljarder dollar i år, vilket är en ökning på över 50 procent jämfört med 2020. Den ökade efterfrågan är bland annat en effekt av pandemin och kravet på säkra leveranskedjor.