Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Säker surf för alla

Kvinna Spänner På Säkerhetssele På Surfbräda

Forskare vid Högskolan i Skövde utvecklar ett plugin som ska hjälpa användare att upptäcka riskfyllda situationer på internet. Verktyget kommer vara gratis och riktar sig framförallt till ovana användare.

– Har användaren fått ett mejl med till exempel en bilaga eller länk som kan vara skadlig ska pluginet varna användaren och erbjuda information eller utbildning i hur hen kan hantera situationen. Pluginet avgör inte om ett mejl är phishing utan om ett mejl kan vara phishing, och instruerar användaren i att hantera det, säger Joakim Kävrestad, adjunkt i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde och en av forskarna i projektet.

Ovana användare

Den främsta målgruppen för ett sådant här plugin är framförallt ovana internetanvändare, och användare med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, NPF-diagnos. Med dessa användare som utgångspunkt hoppas forskarna att även andra kan få användning för verktyget, som andra användare eller företag.

Förhoppningen är att verktyget är klart innan sommaren med en öppen licens som gör det gratis för alla att använda och ladda ned.

– I förlängningen blir målgruppen alla internetanvändare. Inte alls avgränsat, men det är så det är. Tittar vi på hur attacker sker mot it-system idag är det ofta via den mänskliga faktorn. Antingen har någon valt ett dåligt lösenord eller klickat på en länk, eller så använder angriparna väldigt smarta metoder för att lura en användare. Det kan till och med vara så att angriparna ringer och säger att de är från it-support och ber om lösenordet. Det låter fånigt, men är ruskigt effektivt, säger Joakim Kävrestad.

Projektet finansieras av Post- och telestyrelsen.

Källa: Forskning.se

17 december 2020 Uppdaterad 8 januari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

EU mot igenkänning

16 april 2021

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Kvinnor mer videotrötta

16 april 2021

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Coop scannar hållbarhet

15 april 2021

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Konsert när du vill

15 april 2021

En ny strömningstjänst för konserter startar i Norden. Tanken är att bli en sorts Netflix för musikevenemang där du kan lyssna på dina favoritartisters framträdanden hemifrån när du vill. 

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.