Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Angripen av AI

Ansikten På Rad

Cyberkriminella tar hjälp av AI för att begå brott, bland annat används AI för social manipulering, ransomwareattacker och för att skapa deep fakes. Det visar en ny rapport från Europol.

AI-tekniken har många fördelar då den bidrar till ökad effektivitet, automation och självkontroll, men vi måste också vara transparenta om hoten, säger Edvardas Šileris, chef på Europols Cybercrime Centre.

Trend Micro, Europol och Unicri, FN:s institut för interregional forskning i kriminologi, har i en ny rapport undersökt hur AI används för att begå brott, och hur utvecklingen kan komma att bli på området framöver. 

AI används både som attackyta och attackvektor, där det sistnämnda är den väg som finns för angripare att komma åt system, dator eller vad det nu rör sig om. Deepfakes är än så länge det mest kända sättet att nyttja AI som attackvektor. 

Cyberkriminella har alltid varit tidiga med att anamma den senaste tekniken och AI är inget undantag. Det används redan för att gissa lösenord, knäcka captcha-test och klona röster, och fler skadliga uppfinningar är på gång. Vi är stolta över att samarbeta med Europol och UNICRI för att öka kunskapen om dessa hot och på så vis skapa en tryggare digital framtid för oss alla, säger Johnny Krogsboll, Technichal Director Nordics på Trend Micro. 

Social manipulering och ransomware

Rapporten menar att cyberkriminella kan använda AI till bland annat storskaliga attacker via social manipulering samt ta sig runt bildigenkänning och röstbiometrik. Det går även att utföra ransomwareattacker genom intelligent utvalda måltavlor.

Man varnar även för utveckling av AI-system som kan förbättra effektiviteten av skadlig programvara och för att störa lösningar som exempelvis antivirus och ansiktsigenkänningssystem. 

Som avslutning av rapporten ger Trend Micro, Europol och UNICRI ett antal säkerhetsrekommendationer för företag, organisationer och myndigheter:

  • Dra nytta av potentialen i AI-teknik som ett brottsbekämpande verktyg för att framtidssäkra cybersäkerhetsindustrin och polisen.
  • Fortsätt forskningen för att stimulera utvecklingen av defensiv cybersäkerhetsteknik
  • Ta fram säkra ramar för AI-design
  • Minska den politiskt laddade retoriken om nyttjande av AI för cybersäkerhetssyften
  • Utnyttja offentlig-privat samverkan och sätt ihop tvärvetenskapliga expertgrupper.

Källa: Trend Micro

26 november 2020 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto Adobestock

Senaste nytt

Fördel digital vård

22 april 2021

Nio av tio föredrar att träffa sjukvården på distans istället för fysiskt. Nu spår experter en ordentlig omstrukturering av vårdbranschen.  

Svenskt datacenter för Cisco

22 april 2021

Cisco slår upp dörrarna till ett nytt datacenter på en hemlig plats strax söder om Stockholm. Enligt bolaget kommer det att innebära säkrare och bättre prestanda för kunderna.  

Huawei utanför topp 5

21 april 2021

Mobilförsäljningen landade på 340 miljoner enheter under årets första kvartal, vilket är en 24-procentig ökning gentemot Q1 2020. Huawei är borta från topp fem, men en stor del av ökningen kommer ändå från Kina och tre kraftigt växande leverantörer.

Först med blockkedje-öl

21 april 2021

Snart lanseras Helt Spårat, som är Sveriges första blockkedje-öl. Syftet är att kunna dokumentera och följa ölets alla processer, från att maltkornet sås till att ölet tappas upp på flaska.

Stressade videoögon

20 april 2021

Vi spenderar alltmer tid vid våra skärmar och inte minst nu under pandemin, vilket också märks för våra ögon. Ett sätt att undvika försämrad ögon- och synhälsa kan vara att ta en del möten på telefon istället för video.

Pandemieffekt för blockkedja

20 april 2021

De globala investeringarna i blockkedjeteknik kommer att landa på 6,6 miljarder dollar i år, vilket är en ökning på över 50 procent jämfört med 2020. Den ökade efterfrågan är bland annat en effekt av pandemin och kravet på säkra leveranskedjor.