Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Angripen av AI

Cyberkriminella tar hjälp av AI för att begå brott, bland annat används AI för social manipulering, ransomwareattacker och för att skapa deep fakes. Det visar en ny rapport från Europol.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 26 november 2020 säkerhet

Ansikten På Rad

AI-tekniken har många fördelar då den bidrar till ökad effektivitet, automation och självkontroll, men vi måste också vara transparenta om hoten, säger Edvardas Šileris, chef på Europols Cybercrime Centre.

Trend Micro, Europol och Unicri, FN:s institut för interregional forskning i kriminologi, har i en ny rapport undersökt hur AI används för att begå brott, och hur utvecklingen kan komma att bli på området framöver. 

AI används både som attackyta och attackvektor, där det sistnämnda är den väg som finns för angripare att komma åt system, dator eller vad det nu rör sig om. Deepfakes är än så länge det mest kända sättet att nyttja AI som attackvektor. 

Cyberkriminella har alltid varit tidiga med att anamma den senaste tekniken och AI är inget undantag. Det används redan för att gissa lösenord, knäcka captcha-test och klona röster, och fler skadliga uppfinningar är på gång. Vi är stolta över att samarbeta med Europol och UNICRI för att öka kunskapen om dessa hot och på så vis skapa en tryggare digital framtid för oss alla, säger Johnny Krogsboll, Technichal Director Nordics på Trend Micro. 

Social manipulering och ransomware

Rapporten menar att cyberkriminella kan använda AI till bland annat storskaliga attacker via social manipulering samt ta sig runt bildigenkänning och röstbiometrik. Det går även att utföra ransomwareattacker genom intelligent utvalda måltavlor.

Man varnar även för utveckling av AI-system som kan förbättra effektiviteten av skadlig programvara och för att störa lösningar som exempelvis antivirus och ansiktsigenkänningssystem. 

Som avslutning av rapporten ger Trend Micro, Europol och UNICRI ett antal säkerhetsrekommendationer för företag, organisationer och myndigheter:

  • Dra nytta av potentialen i AI-teknik som ett brottsbekämpande verktyg för att framtidssäkra cybersäkerhetsindustrin och polisen.
  • Fortsätt forskningen för att stimulera utvecklingen av defensiv cybersäkerhetsteknik
  • Ta fram säkra ramar för AI-design
  • Minska den politiskt laddade retoriken om nyttjande av AI för cybersäkerhetssyften
  • Utnyttja offentlig-privat samverkan och sätt ihop tvärvetenskapliga expertgrupper.

Källa: Trend Micro

Senaste nytt

Nätfiske med paket

15 januari 2021

Microsoft och DHL är de varumärken som används mest vid phishingförsök. De mest utnyttjade branscherna är teknik, följt av logistik och detaljhandel. 

Kommuner ikapp 2035

14 januari 2021

Behovet av digital kompetens har fördubblats de senaste 15 åren inom offentlig sektor. Först 2035 spås myndigheter, regioner och kommuner att vara ikapp den privata sektorn.

Lämnar VMware för Intel

14 januari 2021

Pat Gelsinger ersätter Bob Swan och blir ny vd på Intel. Pat Gelsinger kommer närmast från rollen som vd för VMware men har en lång historia med Intel, där han började jobba som tonåring.

Hundens nya vän

14 januari 2021

En uppkopplad dörr låter din hund springa in och ut ur huset som den vill, utan att du behöver vara hemma. 

Svensk sand i 3D

13 januari 2021

Idag används sand från Tyskland i 3D-skrivare, trots att svensk sand skulle innebära en bättre kvalitet till en lägre kostnad och ökad hållbarhet. Det konstaterar ett forskningsprojekt vid Rise.

Toan kollar din hälsa

13 januari 2021

Det japanska företaget Toto har tagit fram en Wellness Toilet som kontrollerar användarens avföring och analyserar personens hälsa, varje gång toaletten används.