Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Drönare kollar vulkaner

Specialutvecklade drönare samlar in data från hittills outforskade vulkaner. Informationen ska förenkla att förutspå kommande utbrott, och bland annat har forskare från Chalmers har deltagit i projektet.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 17 december 2020 digit

Vulkan 960640

Resultaten från arbetet visar möjligheten att kombinera mätningar från luften, jorden och rymden för att på så sätt lära sig mer om de mest oåtkomliga, aktiva vulkanerna på jorden.

I projektet har man använt modifierade långdistansdrönare för att kunna mäta gasutsläppen från aktiva vulkaner. Teamet från Chalmers har arbetat i en internationell forskningsgrupp med två vulkaner i Papua Nya Guinea, Manam och Tavurvur.

– Vi var där för att göra vetenskap som hjälper till att rädda liv, säger Bo Galle, professor emeritus vid Chalmers, som deltagit vid alla fältkampanjer i Papua Nya Guinea.

Genom att kombinera flygmätningar på plats vid vulkanen Manam med resultat från satelliter och markbaserade fjärrsensorer lyckades forskarna samla ihop en mycket mer genomgripande datamängd än tidigare. 

Dessutom leder arbetet även till en ökad förståelse för hur vulkaner påverkar klimatet. Att beräkna förhållandet mellan svavel- och koldioxidnivåer i utsläppen är vitalt för att kunna se hur troligt ett framtida vulkanutbrott är. Men mätning av koldioxidutsläpp måste dock göras väldigt nära inpå ett aktivt utlopp, och då är drönare det enda sättet att utföra det säkert. Här kunde forskarteamet flyga drönaren två kilometer högt och sex kilometer bort för att nå Manams topp och ta gasprover.

– Vår drönare blev till slut basen för mätningar av andra kolleger i teamet, från realtidsmätning av gassammansättning och flöde, till insamling av gasprover i påsar och speciellt beredda gasbehållare, som sedan användes för analys av isotoper och halogener.

– Denna information är avgörande för att avslöja magmas ursprung och för att bedöma effekterna av utsläpp på miljön. Mätningarna kunde inte göras praktiskt på annat sätt, säger Santiago Arellano, en av chalmersforskarna som deltog i fältkampanjen.

Källa: Chalmers tekniska högskola

Senaste nytt

Nya appar efter attacken

18 januari 2021

Efter attacken på Kapitolium i USA har de stora sociala medie-plattformarna tröttnat på hetsiga inlägg från Donald Trump och hans anhängare. Men det finns andra plattformar som välkomnar dessa.

Sekundsnabbt covidtest

18 januari 2021

Nu finns det ett test som upptäcker antikroppar mot coronaviruset på bara några sekunder. Lösningen bygger på 3D-printade guldpartiklar i nanostorlek och har tagits fram av forskare i USA.

Nätfiske med paket

15 januari 2021

Microsoft och DHL är de varumärken som används mest vid phishingförsök. De mest utnyttjade branscherna är teknik, följt av logistik och detaljhandel. 

Kommuner ikapp 2035

14 januari 2021

Behovet av digital kompetens har fördubblats de senaste 15 åren inom offentlig sektor. Först 2035 spås myndigheter, regioner och kommuner att vara ikapp den privata sektorn.

Lämnar VMware för Intel

14 januari 2021

Pat Gelsinger ersätter Bob Swan och blir ny vd på Intel. Pat Gelsinger kommer närmast från rollen som vd för VMware men har en lång historia med Intel, där han började jobba som tonåring.

Hundens nya vän

14 januari 2021

En uppkopplad dörr låter din hund springa in och ut ur huset som den vill, utan att du behöver vara hemma.