AI mot stroke

Brain 960640

Forskare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Chalmers Tekniska Högskola ska undersöka om AI kan hjälpa till att hitta tidiga tecken på stroke. 

– En läkare har inte möjlighet att analysera all den data som registreras från en patient, men det kan AI, säger Helena Odenstedt Hergès, överläkare Sahlgrenska Universitetssjukhuset och universitetslektor Sahlgrenska akademin.

Forskarna ska ta reda på om det går att spåra och potentiellt förhindra en kommande stroke hos sövda patienter. Man hoppas på att metoden kan utvecklas till ett varningssystem som larmar när patienter under narkos utvecklar syrebrist i hjärnan, vilket sedan kan leda till stroke.

– Det här är klinisk forskning när den är som bäst, säger Helena Odenstedt Hergès. 

Pilotstudien kommer inte att påverka patienter mer än att forskningsteamet samlar in och med AI analyserar data från befintliga kliniska övervakningsmetoder. I början ligger fokuset på 20 patienter.

Det framtida målet är att skapa ett program eller en algoritm som varnar läkare när den upptäcker mönster som kan vara tecken på syrebrist i hjärnan.

Projektet startar i oktober och finansieras delvis av CHAIR, Chalmers AI Research Center.

Källa: Sahlgrenska Universitetssjukhuset

15 oktober 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng