Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Säker medicin i Helsingborg

Hemvården i Helsingborgs stad välkomnar en ny hjälpreda. Det är en medicinpåminnare som ger rätt medicin på rätt tid och som både ska avlasta medarbetarna och vårdtagarna. 

Text Tim Leffler Foto adobestock, Helsingborgs stad 2 oktober 2020 digit

– Du som ska ha medicinen kanske är mitt uppe i något som du inte vill bli störd i eller vill egentligen inte ha besök just då för något så enkelt som att ta din medicin. Då räcker det med en liten apparat som plingar till och förser dig med tabletten, säger Veronica Hyllander, välfärdstekniksamordnare och systemförvaltare på Helsingborgs stad.   

Oval liten maskin

Medicinpåminnaren är som en liten oval maskin som går att fylla med mediciner. Den är låst och släpper bara ifrån sig medicin vid specifika tidpunkter på dagen, med tillhörande påminnelser. Det går inte att komma åt medicinen vid övriga tider och skulle strömmen gå finns det är 24-timmars batteritid som tar över.

Veronica Hyllander har själv arbetat som undersköterska och vet vilken tidspress många av kommunens medarbetare inom hemvården kan ställas inför. Därför tycker hon det är viktigt att minska stressen för personalen.

– Det är klart att en del kan oroa sig över att det blir nya saker att lära sig. Men där är det upp till oss att lyfta vilken hjälp det kan innebära för vår omvårdnadspersonal. Vi i hemvårdsgruppen kan testa och känna på den innan vi faktiskt sätter ut påminnaren till våra kunder.

All teknik som kan hjälpa vår personal måste vi ta tillvara på.

Alla tjänar på det

En vinst med medicinpåminnarna är att de kommer underlätta i omvårdnadspersonalens arbete genom att förse vårdtagare med den medicin de behöver på ett säkert och kontrollerat sätt, utan att ett fysiskt besök behövs enbart för läkemedelsöverlämnandet.

Men även kunderna tjänar förstås på lösningen och förhoppningen är att komma igång i slutet av november.

– Hade det inte varit för vårens virus hade vi redan haft medicinpåminnare ute hos våra kunder. Nu hoppas vi kunna komma igång i slutet av november, säger Veronica Hyllander.

Mer tid hemma

Hyllnader Och Robot Proffe

Medicinpåminnaren från Evondos och Veronica Hyllander.

Förhoppningen är bland annat att teknik som denna kan få kunderna att behålla sin självständighet och fortsätta att bo hemma. Veronica Hyllander har förhoppningar kommer innebära lättnader både för omvårdnadspersonal och för kunder.

– Umeå kommun redan har den här lösningen och vad jag förstår håller de på att utöka antalet, så jag tror också att det kommer att kunna hjälpa oss i Helsingborg att bli mer effektiva i vårt användande av personalens tid. Hemvården är hårt belastad i hela landet och all teknik som kan hjälpa vår personal måste vi ta tillvara på.

AR-glasögon

Förutom medicinpåminnarna finns det mycket annat spännande som Veronica Hyllanders kollegor i innovationsteamet på Helsingborgs stad vill titta närmare på.

– Vi tror att AR-glasögon kan vara en teknik som skulle kunna passa i vården. Det skulle underlätta när du kom till din vårdtagare och snabbt kunde få upp framför ögonen vad som ska göras. Det är en teknik som finns, så det handlar bara om att hitta bra sätt att få det att fungera rent praktiskt i arbetet och sedan implementera det, säger Veronica Hyllander.  

Rekommenderad läsning

finger som knäpper.jpg

Västerås vinner tid

12 nov 2019 digit

Nu arbetar medarbetare på Västerås kommun och Region Västmanland i samma sjukvårdsjournal. De nya satsningen gör att ledtider kortas ordentligt och att patienter får en tryggare vård.

tant står mot lila bakgrund och ser glad ut.jpg
video

Digitalt vårdhem från start

18 mar 2020 digit

Östra Göinge kommun bygger för framtiden. Bland annat i form av ett vårdhem förberett för digitala tjänster, som kommer att underlätta både för boende och för medarbetarna.

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.

Röntgad Hand

AI i svensk vård

11 sep 2020 digit

Idag används ett 60-tal AI-verktyg inom den svenska vården, bland annat för att granska röntgenbilder. Men experter menar att det kommer att dröja innan AI slår igenom på riktigt. 

Sverigeflagga I Sand

Underkänd omsorg

28 maj 2020 digit

Sveriges kommuner nyttjar inte digitaliseringens möjligheter tillräckligt. Ett felaktigt sätt att använda kommunbudgeten och för kortsiktiga perspektiv gör att invånare inte får ta del av nya digitala lösningar. Det visar en rapport från Göteborgs universitet. 

Handla Mat Helsingborg

Tinder för hjälp

7 sep 2020 digit

Med en ny app kopplar Helsingborgs stad ihop volontärer med personer i behov av hjälp. Under coronapandemin får bland annat personer i riskgrupper hjälp med att låna böcker, hämta paket och handla mat. 

Röda Blad På Ett Träd I Förgrunden Med En Man På En Sjö Och Japanskt Berg I Bakgrunden (1)

Mindre ensam med robot

16 sep 2020 digit

Äldre personer med demenssjukdomar mår betydligt bättre när de umgås med en robot. Det visar ny forskning från i Storbritannien och Japan.

Paraplyer Hylte
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Hyltes hyperskydd

16 okt 2020 digit

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet. 

ledsen-flicka-vid-fonster.jpg
video

Kommuner på efterkälken

4 feb 2020 digit

Fortfarande saknar många kommuner digitala processer för hantering av viktiga flöden. Förutom att digitala processer går snabbare, minskar också risken att något går fel och vid akuta situationer, som när barn far illa, är tiden en viktig parameter.