It stoppar bränder

Träd Efter En Skogsbrand

Nu ska smart teknik hjälpa till att upptäcka skogsbränder. MSB hoppas att kombinationen av satelliter, drönare och kameror ska hjälpa till att bekämpa bränder. 

– Vi vill finna den optimala mixen av teknik och metoder som passar oss i Sverige, snarare än att byta ut allt. Uppdraget ska bygga vidare på de projekt och arbeten som redan gjorts för att förbättra svensk skogsbrandsdetektion, säger Rickard Hansen, skogsbrandexpert på MSB.

Teknik i samverkan

Målet med uppdraget, som MSB har gett till Sweco, är att kunna upptäcka och larma om skogsbränder tidigare och förhoppningen är att det ska krävas färre resurser, jämfört med idag, när olika tekniker samverkar.

Sverige har 24 miljoner hektar skog och har efter Ryssland näst mest skogsyta i Europa. Därför hoppas MSB att kombinationen av smart teknik och reservsystem om något går fel kan bespara Sverige båda kostnader och skador.

– Vi ska också analysera olika slags teknik, som till exempel drönare och IR-kameror, säger Christian Jönsson, affärsområdeschef Brand- och riskteknik på Sweco.

I Swecos uppdrag ingår också att titta på effektiviteten när brandflyget används. Uppdraget ska vara slutfört innan årsskiftet.

Källa: Sweco

16 oktober 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng