Drönare scannar Lund

Mysig Gata I Lund

Lunds kommunala fastighetsbolag anlitar drönare i jakten på att få koll på fastigheternas status. Datan ska användas i samband med kommande renoveringar. 

– Rent praktiskt innebär det att vi via en drönare fotograferar, läser och lagrar information digitalt. Informationen sparar vi sedan och använder när vi planerar underhåll av fastigheten i framtiden. Vi kan sedan bygga en digital modell som vi kan använda när vi ska planera för underhålls- och ombyggnationsinsatser, säger Henriette Jareklew, digital utvecklare, Lunds Kommuns Fastighetsbolag, LKF.

Underlätta felsökning

Syftet med projektet är att underlätta för fastighetsförvaltare och göra det lättare för dem att digitalt peka ut om något i deras fastigheter är fel.

Själva scanningsarbetet börjar som en pilot under hösten med tre fastigheter varpå en digital modell byggs upp löpande. Förhoppningen är att det första av många liknande projekt, samtidigt som Henriette Jareklew menar att det är viktigt att och alla berörda medborgare i närheten får information om arbetet med drönaren.

– Detta pilotprojekt är ett första steg, sedan utvärderar vi för att se hur vi kan arbeta vidare med och också utveckla tekniken, säger Henriette Jareklew.

Källa: LKF

4 september 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng