Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Drönare kastar frön

USA:s brandhärjade delstater tar hjälp av drönare för att återskapa förlorad skog. Drönarna täcker 20 hektar mark per dag och är sex gånger snabbare jämfört med manuell skogsplantering.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock 22 december 2020 digit

Kottar Mot Vit Bakgrund

USA har drabbats hårt av skogsbränder i år och förödelsen i bland annat Kalifornien och Oregon motsvarar drygt 3,3 miljoner hektar mark. För att återplantera skogen behövs det år av arbete och många hundra personer som manuellt placerar ut miljontals tall- och granplantor.

Tillstånd från FAA

Nu testas i stället drönare som alternativ för att så snabbt som möjligt återplantera den skadade skogen. Det är företaget DroneSeed som med ett specialtillstånd från USA:s luftfartsverk, Federal Aviation Administration, har tillstånd att använda drönare för skogsplantering.

Företaget skickar ut fem drönare i taget som följer förprogrammerade rutter där de släpper specialutvecklade frökapslar i områden med bra förutsättningar för återväxt. Drönarna som är tre meter långa kan lastas med cirka 30 kilo frökapslar vardera, och täcka drygt 20 hektar på en dag.

– Drönarna är sex gånger snabbare än en människa som går omkring med en spade och sätter ner trädplantor. Då handlar det i bästa fall om knappt en hektar om dagen. Vi har också kortat leveranskedjan för att få nya frön i marken från tre år till tre månader, säger Grant Canary, som är vd på DroneSeed.

Dissas av ekorrar

DroneSeeds frökapslar är utvecklade för att säkra fröets tillväxt till rotad planta. Kapseln består av ett speciellt material som suger åt sig fukt och innehåller näringsämnen och skadedjursbekämpning. Frökapslarna är också laddade med stark peppar som avskräcker hungriga ekorrar från att ta sig lite mellis.

Drönarföretaget tar också hjälp av sensorer för en 3D-modellering av terrängen som avgör var det finns god jordmån för små träd att växa sig stora.

Källa: CNN

Senaste nytt

Nätfiske med paket

15 januari 2021

Microsoft och DHL är de varumärken som används mest vid phishingförsök. De mest utnyttjade branscherna är teknik, följt av logistik och detaljhandel. 

Kommuner ikapp 2035

14 januari 2021

Behovet av digital kompetens har fördubblats de senaste 15 åren inom offentlig sektor. Först 2035 spås myndigheter, regioner och kommuner att vara ikapp den privata sektorn.

Lämnar VMware för Intel

14 januari 2021

Pat Gelsinger ersätter Bob Swan och blir ny vd på Intel. Pat Gelsinger kommer närmast från rollen som vd för VMware men har en lång historia med Intel, där han började jobba som tonåring.

Hundens nya vän

14 januari 2021

En uppkopplad dörr låter din hund springa in och ut ur huset som den vill, utan att du behöver vara hemma. 

Svensk sand i 3D

13 januari 2021

Idag används sand från Tyskland i 3D-skrivare, trots att svensk sand skulle innebära en bättre kvalitet till en lägre kostnad och ökad hållbarhet. Det konstaterar ett forskningsprojekt vid Rise.

Toan kollar din hälsa

13 januari 2021

Det japanska företaget Toto har tagit fram en Wellness Toilet som kontrollerar användarens avföring och analyserar personens hälsa, varje gång toaletten används.