Framtidens drönare

Dronare Sthlm 960640

I projektet Nordic Drone Initiative gå de nordiska länderna samman för att driva på utvecklingen av drönare. Det gäller både gods- och passagerartransporter och kan handla om luft-taxi, autonoma budtjänster och nya turistkoncept.

 Vi har väldigt lika förhållanden i Norden vädermässigt men också vad gäller infrastruktur, marknad och regelverk. Tillsammans har vi därför goda förutsättningar att ta täten i utvecklingen och göra det möjligt för företag att utveckla hållbara transportlösningar med drönare, säger Tor Skoglund från Rise.

Länderna i Norden vill bli ledande på hållbara affärsmodeller i den digitala eran. Nordic Drone Initiative (NDI) har som mål att accelerera utvecklingen av hållbara drönarbaserade transporttjänster. I den tvååriga satsningen har man fem övergripande målsättningar:

  • Att identifiera och utvärdera hur drönare kan användas i transportsektorn för att ge störst nytta för samhället, näringslivet och miljön.
  • Kartlägga det nordiska ekosystemet för drönare och de möjligheter som teknologin ger.
  • Bidra till utvecklingen av drönarteknologi för nordiska väderförhållanden.
  • Föreslå utveckling av regelförändringar som möjliggör drönartransporter och storskaliga verksamheter med vertikal start och landning.
  • Skapa en plattform för fortsatt forskning och innovation och ett utvecklat internationellt samarbete.

Nordic Drone Initiative leds av Rise och består av 16 partners från Sverige, Norge, Danmark och Finland. Island deltar inte. Bland alla svenska partners återfinns exempelvis Kista Science City, Luftfartsverket och Region Östergötland.

Källa: Rise

23 november 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng